Cissi Wallin har tröttnat på sina vita tjejkompisar som ska rädda världen genom yogaresor till Bali.
Cissi Wallin har tröttnat på sina vita tjejkompisar som ska rädda världen genom yogaresor till Bali.

Vita människor har alldeles för fullt upp med oväsentliga icke-problem, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En av de roligaste standup-rutinerna jag hört kommer från en okänd komiker jag gick en kurs med i USA. Han berättade om hur han som svart brukar ragga upp vita brudar genom att locka med hemgjord chiapudding och en dyr yogamatta.

Om en enda vit tjejkompis till börjar prata om att hon på oklart vis ska rädda världen genom att åka på yogaläger på Bali så kräks jag vågrätt. Och om denna maniska rädsla för att äta vanliga jävla livsmedel fortsätter ta fokus i så många vitas medelklassmuppars liv vet jag ärligt talat inte vad jag blir kapabel till. Vi har det så bra, så aningslöst förspänt att vi har tid och ork att uppfinna icke-problem och sen bygga en hel livsstil kring att framställa dessa som verkliga utmaningar i vår lallande vardag.

LÄS MER: Cissi Wallin: Hur gör man om den man älskar blir anklagad för övergrepp?

Som när min unge skar upp foten på ett dricksglas på förskolan, eftersom personalen “plastbantat” skoningslöst. För att ett gäng vita muppar med alldeles för få reella problem hade krävt det. Jag skäms över vår självupptagenhet. Klart jag gör. Den vita tomheten, yrvakenheten. Skäms över att ens ha tid att tänka på hur min röv ser ut i ett par yogatights för 700 spänn. Skäms över alla vita manliga mellanchefer som pratar högt om att åka till Himalaya eller kanske Peru och betala lokalbefolkningen för att “uppleva bergen på riktigt”. Det finns givetvis något akut verklighetsfrånvänt i att tro att man känner eller gör något unikt, framförallt när andra människor kämpat med just detta med cirka 97 procent sämre förutsättningar i ungefär all evighet. Utan att få ens i närheten så mycket utrymme att breda ut sig om det.

LÄS MER: Cissi Wallin: Det är lätt att prata om rättssäkerhet när man aldrig utsatts själv

Mina kompisar som rasifieras brukar säga att de har en “white person issue (WPI)-radar”. Den går igång när deras vita vänner börjar lägga fram sina så kallade problem och utmaningar i vardagen. Som alltså mer ofta än sällan handlar om att inte orka yoga på morgnarna, känna sig tjock fast man väger 52 kilo, palla plastbanta och detoxa. Allt medan övrig (icke-vit) befolkning försöker manövrera i en ständig ström av det vi vita i förbifarten kallar “vardagsrasism”. Där oron över att inte bara få existera fredad liksom tar mer kraft än att vara rädd för plast, socker och stela hälsenor.

+ Tarana Burke. Hon startade #metoo och ingen annan. Glöm eller förringa aldrig det

– Huvudet i sin egen röv.

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset