Cissi Wallin bär en fana under en demonstration på Södermalm i Stockholm för att demonstrera för bättre villkor inom förlossningsvården i Sverige. Runt om i Sverige ordnas det liknande marscher för att bringa uppmärksamhet till frågan.
Cissi Wallin bär en fana under en demonstration på Södermalm i Stockholm för att demonstrera för bättre villkor inom förlossningsvården i Sverige. Runt om i Sverige ordnas det liknande marscher för att bringa uppmärksamhet till frågan.

I söndags var jag med och arrangerade en skitstor protest. Så jag mejlade och taggade in ett femtiotal olika manliga makthavare inför denna massiva protest. Skrev att de nu hade en gyllene chans att visa hur moderna tidens män absolut bryr sig om jämställdhet och kvinnoförtryck. Gissa hur många som ens svarade?, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I söndags var jag med och arrangerade en skitstor protest. Från början var vi tre kvinnor som drog igång alltihop – en nationell marsch mot kaoset inom svensk förlossningsvård. Vi såg till att det sattes ihop lokala arrangörsgrupper, vägledde och samordnade. Helt ideellt slet vi och fick många andra kvinnor att göra detsamma. För vad ska vi annars göra? Om politiker bajsmackat födande kvinnors trygg- och säkerhet i åratal så har man inget val.

LÄS MER: Cissi Wallin: Du behöver inte starta ”Hesa Fredrik” varje gång du tränar

Det var dock inte lika lätt att få blivande pappor och andra män överlag att slita ideellt för BB-marschen. Den kompakta tystnaden från det hållet var lika starkt lysande som Lamottes och Birros swishnummer. En man ville dock kavla upp ärmarna och bidra! Eller ja. Han hovrade mest runt i vår arrangörsgrupp på Facebook och gav ovärdeliga tips som ”tänk på att vara förberedda på söndag” och ”ni måste se ut som att ni vet vad ni gör”.

Så jag mejlade och taggade in ett femtiotal olika manliga makthavare inför denna massiva protest. Skrev att de nu hade en gyllene chans att visa hur moderna tidens män absolut bryr sig om jämställdhet och kvinnoförtryck. Allt jag bad om var att de skulle sprida ordet om BB-marschen och samtidigt uppmärksamma orimliga läget för födande kvinnor, barnmorskor (och blivande pappor!). En liten delning, några stöttande rader var allt som behövdes. Gissa hur många som ens svarade? Fem. Av femtio. Resten var väl fullt upptagna med att fortsätta odla bilden av män i allmänhet som cyniska egoister som bara kan engagera sig i något om det finns en tydlig egen vinning i potten. Synd. För den bilden, som allt fler kvinnor som kämpar för rättvisa för alla tycks dela, skulle må bra av att motbevisas.

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag skrek på min tvååring på allmän plats

Och häromdagen, dagen efter vår BB-marsch la en känd manlig medieprofil ut ett erbjudande på Instagram. Han och hans killkompis som är PT har sytt ihop en ”bra deal” där rädda kvinnor kan lära sig självförsvar, för bara 1250 kronor. Jag kanske skulle ta och fakturera alla rädda tjejer som marscherade i söndags samma belopp? För att sedan bekosta terapi åt alla uppblåsta karlar som tamefan inte ens kan göra en god gärning utan att kräva medalj, maxad timpenning och 100 vita duvor som formar deras namn i gengäld.

Plus: Vill såklart skicka ett genuint tack till alla män som faktiskt dök upp på BB-marschen i söndags.

Minus: Tyvärr kommer det inte delas ut några medaljer för ansträngningen. Men hoppas ni känner er nöjda ändå.

Cissi Wallin

LÄS MER: Cissi Wallin: Vi vet inte vilka av er män som är kapabla att våldta oss

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset