Cissi Wallin: Manlig hierarki överlever allt
Cissi Wallin: Manlig hierarki överlever allt

CISSI WALLIN. Han flämtade till. Du vet så där som folk gör när de blivit oerhört förolämpade. ”Tror du jag är bög eller?! Du, tjejen! Jag ska visa dig att jag är så lite bög man kan bli ... Och din snubbe ska tvingas titta på!”.

Jag sa tack men nej tack, lämnade den djupt kränkta manligheten och gick tillbaka till baren.

Vi snackar New York; nutid. En stund tidigare; jag har börjat småprata med två killar på ett uteställe med utsikt över Manhattans skyskrapor. Den ena berättar om att han ska träffa en dejt senare under kvällen. Jag frågar vad hon, eller han heter. Det räcker. Det värsta en sjukt (självutnämnd) manlig man kan utsättas för är tydligen att bli tagen för att eventuellt vara homosexuell. 

Och han vill betäcka mig, en främling, som bara inte ville vara heteronormativ eftersom det är så tröttsamt, hela natten med all sin ångande manlighet bara för att bevisa ...

Jag orkar inte med den här världen. Och jag orkar inte med tanken på att få en son och tvingas kriga för att han ska få vara ”bögig”, sårbar, sminkad och allt däremellan. Och allt oftare känner jag mig mig väldigt glad över att vara innehavare av ett par äggstockar.

Det sägs att fotboll och andra sporter föder våld. Även dödligt våld, som vi alldeles nyligen fick uppleva än en gång. Enligt mig har olika typer av bollar och puckar ingenting överhuvudtaget, på
något sätt alls med brutalt våld att göra. Däremot mansnormer. Könsroller – avdelning man. En för en del eskalerande inre frustration, känslan av otillräcklig manlighet. Känslan av att man bokstavligen måste återta sin manliga makt med nävar och vapen. Då är du accepterad igen. Ordningen är återställd. Alfahanens rustning putsad.

O ch mitt i alltihop står en till synes skrämmande stor andel kvinnor som säger sig gilla ”manliga män som kan skydda mig”. Jag hör och läser det ofta. Förväntan om manligt beskydd, manlig styrka som alltid står redo att rycka in och rädda prinsessan i nöd genom att ge den onda draken ett hot om våld, eller en regelrätt smäll på käften. 

Allt medan prinsessan står i bakgrunden och känner sig värd att kriga för. Bekräftad och älskad. Och nu har jag inte ens gått in på populärkulturen och hur ”manliga män” i olika hjälteroller alltid målas ut som de med mest status och makt.

Det blir som en cancer. En tumör i hjärtat på många pojkar och män som egentligen bara vill vara som de är. 

Men det räcker inte. För den manliga hierarkin tycks överleva alla cellgifter. Flyr du hellre än fäktar är du inte man nog. Då är du oduglig på att vara manlig

Och känslan av oduglighet föder så lätt självhat. Hatet mot sig själv och världen kanaliseras på det sätt som vi allihop skrivit under på är just; manligt.

Ett slag, en svart blick. En terminator som gråter i duschen.

+ Inför bra och ögonöppnande prat om könsroller i grund-
skolan, nu!

– Du pappa i toakön framför mig senast jag var hemma i Sverige som sa åt din typ 5-åriga son att ”sluta böla som en tjej nu Albin”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset