När morsan kom till Sverige från Polen i mitten av 70-talet försörjde hon sig som städare. Det var hennes start i Sverige. Hennes räddning, skriver Cissi Wallin.
När morsan kom till Sverige från Polen i mitten av 70-talet försörjde hon sig som städare. Det var hennes start i Sverige. Hennes räddning, skriver Cissi Wallin.

Den dagen män är lika bra som sina fruar och kvinno-sambos på att hålla hemmet i någorlunda skick så kan vi eventuellt notera "godhetsapostlarna" som gnäller på oss som anlitar städhjälp, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I vår svenska kultur ingår tydligen att vara så kallat sekundärkränkt. Alltså att berätta hur någon annan, från en annan ”grupp” än den man själv tillhör känner sig kränkt. Ett stående exempel är hur folk som aldrig jobbat som städare för ”kampen” för att visa hur förnedrande det är att städa ”andras skit”. Folk ur min ”grupp”, övre medel- och medelklass, som absolut inte kan förstååå hur man ska kunna annat än gråta sig igenom dagarna om man ”tvingas” moppa golv hemma hos en barnfamilj i villaområde på arbetstid. 

LÄS MER: Cissi Wallin: Det är vi, den stora massan halvmesyr-ickeköttätare, som räddar världen

Har någon av dessa anala godhetsapostlar frågat någon av alla de framförallt kvinnor som driver och bär städbranschen? För det har jag. Och jag har med gott samvete regelbunden städhjälp hemma.

När morsan kom till Sverige från Polen i mitten av 70-talet försörjde hon sig som städare. Hon blev självständig tack vare städjobben. Hon kunde ta körkort och försörja sin lilla son som ensamstående tack vare städjobben. Det var hennes start i Sverige. Hennes räddning. Och idag vet och känner jag många kvinnor, mestadels invandrare, som har sin egen städfirma, sin anställning hos städfirman och framförallt – Rut-avdraget att tacka för sin självständighet. 

Visst, det är sällan något så kallat drömjobb. Men som Sadira sa när jag frågade henne: ”Att städa hemma hos någon med podd i öronen är tusen gånger bättre än att stressa i hemtjänsten”. Hade hon inte fått anställning på en seriös städfirma med kollektivavtal så hade hon kanske blivit isolerad hemma. Utan varken egen försörjningsmöjlighet eller chans till att lära sig svenska. 

LÄS MER: Cissi Wallin: Alla känner vi minst en av dem – snålaporna

Den förminskande synen på kvinnodominerade yrken i allmänhet och städning i synnerhet säger ju enbart något om folks ruttna kvinnosyn. Dessutom kan ju på pappret-vänsterorienterade-”jag är absolut feminist”-män som ojar sig över stackars städare själva bli betydligt bättre på att lokalisera hushållets dammsugare. För ännu är det just kvinnor som drar det tyngsta lasset i merparten av de svenska hemmen. Helt obetalt dessutom. Och så sekundärkränkt-klagas det på att svennebananfamiljer nyttjar Rut och köper städjälp! 

Den dagen män generellt är lika ”duktiga” (krävs ju ingenting förutom vilja och en fungerande arm) som sina fruar och kvinno-sambos på att hålla hemmet i någorlunda skick så kan vi ju eventuellt notera det gnället som befogat. Tills dess kan vi väl mest av allt se på den kvinnodominerande städbranschen med lika mycket respekt som vi ser på Grabbarna Janssons Måleri AB, och liknande?

Om jag själv jobbat med att städa upp andras skit? Jajamensan. Och det var långt ifrån det mest förnedrande förvärvsarbete jag prövat på. Skulle jag hamna i knipa jobbmässigt så skulle jag utan kuvad uppsyn ta städjobb alla dagar i veckan framför att behöva klippa rasistiska gamlingars tånaglar eller stå och le som ett lobotomerat får i närmsta klädbutik. 

+ Faktafel om Rut. Nej, det är inte ”bara rika” som nyttjar Rut. Enligt SCB så tjänade 57% av de som nyttjade Rut-avdraget 2015 30 000 kronor i månaden eller mindre.

– Dubbelbestraffningen av kvinnor. Pallar man inte städa ihjäl sig hemma så är man dålig. Köper man städjälp är man dålig.

Cissi Wallin

LÄS MER: Cissi Wallin: Qviberg, vi som gör Metro kan vår skit – så backa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset