Varje vecka dimper de ner – mejlen och kommentarerna från de unga killarna som hatar. Ofta med helt öppna identiteter. Det tar några minuter att googla fram deras föräldrar. Numer kontaktar jag alltid föräldrarna, skriver Cissi Wallin.
Varje vecka dimper de ner – mejlen och kommentarerna från de unga killarna som hatar. Ofta med helt öppna identiteter. Det tar några minuter att googla fram deras föräldrar. Numer kontaktar jag alltid föräldrarna, skriver Cissi Wallin.

Många föräldrar vill fortfarande inte kännas vid att deras små snuttepluttar är kapabla att kalla en tjej för äcklig hora i ett meddelande i sociala medier. Alla andra men inte min lilla gulliga son? Nej, så funkar det dessvärre inte, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Max 15 år skickade ett privat meddelande till mig på Instagram nyligen. Han skrev att jag är en hora som borde dö.

Varje vecka dimper de ner – mejlen och kommentarerna från de unga killarna som hatar. Ofta med helt öppna identiteter. Det tar några minuter att googla fram deras föräldrar. Numer kontaktar jag alltid föräldrarna. Skickar skärmdump på vad deras son skrivit. Vanligaste reaktionen? Tystnad. Okej, jag fattar att man skäms. Men om mina söner beter sig som grobianer utan rimlig empati så tar jag tacksamt, om än smärtsamt emot den informationen. Sen blir det andra bullar, tänk rejäl konsekvensanalys och ingen fri surf eller Xbox på några veckor. Rannsakan och insikt. Nej, man bemöter inte andra människor på det viset.

Om din tonårsdotter eller du kontaktar mig och berättar vad mina söner sagt för vidrigheter på nätet så lovar jag att vända upp och ner på hela världen för att detta skitbeteende aldrig ska upprepas.

Pojkar måste sluta bete sig gränslöst mot flickor och kvinnor. Pojkar som ska bli män måste sluta kalla oss horor, som något slags standardsvar på när vi inte agerar som önskat. Pojkar måste sluta se verbala sexistiska kränkningar som någon slags rättighet att ägna sig åt. Och framförallt – pojkar måste inse att deras skitbeteenden f å r konsekvenser. Det är andra, nya tider nu. Och vi kan tacka bland annat #metoo för det.

När jag var tretton-fjorton år sågs det på som helt rimligt att grabbarna på skolan tog en på brösten och satte upp ”slamp-listor” på väggen i skolkorridoren, vecka efter vecka. I dag vågar och orkar tjejerna säga ifrån. Och vi så kallade vuxna har blivit bättre på att inse vidden och utfallen av problemen.

LÄS MER: Agnes Arpi: Även barn drabbas av dålig kvinnosjukvård

Men det sorgliga är att många föräldrar fortfarande inte riktigt vill kännas vid att deras små snuttepluttar är kapabla att kalla en tjej för äcklig hora i ett meddelande i sociala medier. Alla andra men inte min lilla gulliga son? Nej, så funkar det dessvärre inte. För även mina små gulliga söner kan smittas av sjuka ideal, falla dit för destruktivt grupptryck. Och om din tonårsdotter eller du kontaktar mig och berättar vad mina söner sagt för vidrigheter på nätet så lovar jag att vända upp och ner på hela världen för att detta skitbeteende aldrig ska upprepas.

Jag uppmanar och utmanar härmed andra pojkföräldrar att göra likadant. Kom igen, vi har en värld att förbättra och vi bör börja hos oss själva och våga egna barn. Deras skitbeteenden är ingen skitsak.

Cissi Wallin

Plus: Att Jean-Claude Arnault åker i finkan för våldtäkt. En glimt av upprättelse för alla som anmäler övergrepp (och väger om de ska våga anmäla)
Minus: Alla känner en tjej som utsätts för trakasserier, hot eller övergrepp från en man. Men ingen tycks vilja kännas vid att dessa män kan finnas i just deras egen krets.

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset