En av huvudkaraktärerna i Bonusfamiljen, Lisa, är curlingmammans curlingexpertmamma som klemar sönder sina ungar så pass man fan får eksem på ögonlocken, skriver Cissi Wallin.
En av huvudkaraktärerna i Bonusfamiljen, Lisa, är curlingmammans curlingexpertmamma som klemar sönder sina ungar så pass man fan får eksem på ögonlocken, skriver Cissi Wallin.

Mina barn ska inte få sätta agendan om de inte har ett väldigt gott skäl. De ska lyssna på vuxna, respektera vuxna och ha viss underkastelse till vuxnas, av förklarliga skäl, mer gedigna livserfarenhet som ger vissa mandat här i livet, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag kan knappt kolla på SVT-succén Bonusfamiljen längre. En av huvudkaraktärerna har väckt en rasande liten KD-tant med hårknut och mun som ett hopskrynklat kattanus inom mig. Jag pratar om Lisa, curlingmammans curlingexpertmamma som klemar sönder sina ungar så pass man fan får eksem på ögonlocken.

Hon speglar tyvärr ett stabilt gäng av dagens föräldrar (empirisk studie). De som låter barnen bestämma. Som att en 10-åring är kapabel att ta beslutet om hen ska ha en extraresurs i skolan eller inte. Och om hen inte vill det (de flesta 10-åringar vill äta Nutella på allt och spela Sims eller vad man nu spelar nuförtiden, dagarna i ända) så ska hen få slippa. Ingen vidare diskussion. Inget ”nu tar jag kommandot här som förälder och beslutar, i egenskap av myndig vårdnadshavare, vad som är bäst för dig kära barn”. Och grattis till att ha gjort din unge ännu en av livets björntjänster.

LÄS MER: Cissi Wallin: Förlåt Anders, jag ska börja skriva om bensinskatt istället
För vi vuxna vet ju bäst. I nio fall av tio vet vi absolut bäst. I alla fall om man jämför med mellanstadiebarn med noll impulskontroll. Har du hängt med i debatten om mobilförbud i skolan senaste veckorna förresten? Kan ju knappt tro att det är sant, att vi alltså debatterar detta! Det är väl för bövelen bara att ta beslutet – inga mobiler under lektionstid, alla mobiler i en låda på katedern under tiden, klart slut. Vad finns ens att debattera? Finns det ett viktigt barnperspektiv att ta hänsyn till här? Svar nej. Det finns däremot ett superängsligt föräldraperspektiv att ta hänsyn till, tydligen. Ibland vill jag smiska upp andra föräldrar i brygga, OBS helt assexuellt. Det rås inte för. De är ju så anala, så tetiga, så urbota rädda för att hamna i någon sorts onåd med sina avkommor.

LÄS MER: Cissi Wallin: Vi människor är ytliga puckon

Mycket suger jag på som morsa, men att utöva så kallad tuff kärlek är lite av min paradgren. Mina barn ska inte få sätta agendan om de inte har ett väldigt gott skäl. De ska lyssna på vuxna, respektera vuxna och ha viss underkastelse till vuxnas, av förklarliga skäl, mer gedigna livserfarenhet som ger vissa mandat här i livet. Som att bestämma när mobilen ska användas och inte, när man behöver extra stöd och inte och när man ska äta Nutella och inte. Annars har vi inom kort en inflation i små Kim Jong-Uns.

Plus: ”Bonusfamiljen” – älskar ju ändå Vera Vitali som lyckas porträttera curling-Lisa så träffsäkert

Minus: Det finns en curling-Lisa/Pelle på varje föräldramöte. Minst en.

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset