"Häromdagen rensade jag i treåringens rum. Han har redan mer leksaker än jag hade som sjuåring."
"Häromdagen rensade jag i treåringens rum. Han har redan mer leksaker än jag hade som sjuåring."

Häromdagen rensade jag i treåringens rum. Han har redan mer leksaker än jag hade som sjuåring. Han drunknar i pryttlar han troligtvis inte ens är medveten om att han har. Hur ska jag motivera för mitt lilla lilla klimatångestsamvete att fylla på den samlingen?, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En dag innan julafton inser vi att hoppsan, vi har ju inte köpt en enda julklapp till vårt enda barn. Vi är alltså inte två av alla de konsumenter som av Svensk Handels analysföretag HUI Research inför årets julhandel beskrivit som ”köpstarka, optimistiska och växande i antal”.

För inte fan är jag optimistisk. Och då är jag inte ens någon gyllene klimatriddare själv. Men när i stort sett alla i ens omgivning som har råd ser det som en självklarhet att flyga till Thailand så här års, fira svensk jul med mängder av paket innan den där långresan och dessutom frossa i kött från julbuffén.

Det är då det blir så otroligt kristallklart att vi, majoriteten av alla välbeställda i-landsmedborgare skiter fullkomligt i vad som håller på att hända med klotet. När ingenting kan kompromissas bort.  Att det ens ska krävas att public service-tv måste producera en dokumentärserie för att få oss att fatta orimligheten att fortsätta vräka i oss döda djur.

Alarmerande bilder på svältande isbjörnar och smältande glaciärer – vad är egentligen det att noja över när det är så himla billigt och trevligt i (militärdiktaturen) Thailand?

LÄS MER: Cissi Wallin: Ingen jävel ska våldta kvinnan, oavsett vem hon är

Häromdagen rensade jag i treåringens rum. Han har redan mer leksaker än jag hade som sjuåring. Han drunknar i pryttlar han troligtvis inte ens är medveten om att han har. Hur ska jag motivera för mitt lilla lilla klimatångestsamvete att fylla på den samlingen?

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag skäms över vår vita självupptagenhet

Tillväxten i den svenska handeln förväntas nu under december månad ha uppnått 3 procent. Det motsvarar 78,5 miljarder kronor i omsättning.

Det är mer än många länders BNP. Drygt 78 miljarder svenska kronor som vi lägger på skit som sedan kommer hamna i en plastbacks mörkaste botten och aldrig mer ägnas uppmärksamhet åt. Och så en sista minuten till andra sidan jorden på det. Hamburgare till alla i familjen på flygplatsen. Cirkeln är sluten.

Skynda skynda hitta sista klapparna i eftermiddag också. Så du framstår som riktigt kärvänlig och bjussig. Själv är jag skenheligt redig och slår in något ungen redan hade, framgrävt från den mörkaste botten av en plastback i hans rum. Några minuter av konstgjord andning på klimatkrisen.

Plus: Vi flyger i alla fall inte utomlands i jul. Vi tar bilen till Hälsingland…

Minus: Julmat. Ge mig ett helt rör Samarin.

Cissi Wallin

 ”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

LÄS MER: Cissi Wallin: Hur gör man om den man älskar blir anklagad för övergrepp?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset