Det är inte ett brott mot yttrandefriheten att skapa en protestgrupp på Facebook för att en politiker bör avgå om hen gjort eller sagt någonting man tycker är idiotiskt, skriver Cissi Wallin.
Det är inte ett brott mot yttrandefriheten att skapa en protestgrupp på Facebook för att en politiker bör avgå om hen gjort eller sagt någonting man tycker är idiotiskt, skriver Cissi Wallin.

Det är varken censur eller "stasi-metoder" att till exempel samla namnunderskrifter för att en tv-kanal ska kicka en rasist och sexist från den mänskliga rättigheten tv-tid, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Okej nu måste vi snacka om yttrandefrihet. Samtida definitionen av detta grundlags-halleluja är alltså: man ska kunna säga exakt vad man önskar, utan konsekvenser. Men om man sedan utsätts för konsekvenser (att andra människor som inte håller med, rentav tycker man kränkt någon eller några använder sin yttrandefrihet till att påtala detta) så förklarar man sin egen yttrandefrihet som djupt kränkt. Ordet som ska in lodrätt på rad 5 är alltså: enväldesyttrandefrihet.

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag vill inte lajva storfamilj med närmsta granne

Det är alltså varken censur eller ”stasi-metoder” att till exempel samla namnunderskrifter för att en tv-kanal ska kicka en rasist och sexist från den mänskliga rättigheten tv-tid (ej i FNs konvention för mänskliga rättigheter att sitta i tv-jury och betygsätta folk som kan prutta Elvis-låtar med armhålan). Det är inte heller ett brott mot yttrandefriheten att skapa en protestgrupp på Facebook för att en politiker bör avgå om hen gjort eller sagt någonting man tycker är idiotiskt.
Det är… tadaa – yttrandefrihetsdisco! Denna fiffiga men även ack så komplexa uppfinning som liksom jobbar i 360 grader. Jag förstår (är ändå 80-talist) att denna insikt måste komma som ett smärre trauma. Att rätten att säga sin mening inte bara gäller just en själv.

LÄS MER: Cissi Wallin: Välkommen till Södermalm – här hycklar vi oss igenom tillvaron

Jag tänker på Barnen på Frostmofjället. Hur de vandrande för sin rätt att leva, överleva medan isvinden piskade deras små kroppar från alla håll. Precis så måste det vara för en självuppfylld samtidsmänniska att behöva få mothugg när man kallat någon n-ordet, kallat kvinnor lögnaktiga horor eller sagt att någon man inte gillar borde dö. Herregud, Stalin och hans kamrater nosar oss i nacken. Snart får man väl inte ens slå barn på öppen gata utan att någon lättkränkt människa ska anmäla en och därmed kränka ens rätt till någon sorts frihet under (oklart) ansvar.
Och dagens bästa nyhet om du inte gillar mig: nyttja din yttrandefrihet till att mejla mina chefer här på Metro och jämför mig med en påse bajs. Unna dig!

Plus: Lite hederligt jävla hyfs
Minus: Messiaskomplex. Ger oftast analklåda.

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

LÄS MER: Cissi Wallin: Att inte orka träffa någon är kanske inte så stört?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset