Fotot rapporteras visa en del av Manbij efter ett flyganfall, och det postades på internet av anhängare till terrorgruppen IS den 28 juli. Arkivbild.
Fotot rapporteras visa en del av Manbij efter ett flyganfall, och det postades på internet av anhängare till terrorgruppen IS den 28 juli. Arkivbild.

Väpnade anhängare till terrorgruppen IS har fört bort 2 000 civilpersoner, som används som mänskliga sköldar under deras flykt från den syriska staden Manbij nära den turkiska gränsen. Uppgifterna kommer från USA-stödda styrkor och brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Enligt den kurdisk-arabiska alliansen SDF har IS-anhängarna tvingat med sig civilpersonerna till den IS-kontrollerade staden Jarablus norr om Manbij. SOHR uppger att de civila placerades i hundratals bilar under flykten, vilket hindrade SDF från att angripa IS-anhängarna.

Förra veckan meddelade SDF att dess soldater tagit kontroll över nästan hela Manbij under offensiven, som inleddes i våras. På fredagen inledde styrkorna ett angrepp som SDF tidigare i dag beskrev som slutoffensiven i staden, som varit ett av IS starka fästen i Syrien. Då fanns blott ett 100-tal IS-anhängare kvar i stadskärnan enligt SDF.

TT/AP
Den kurdisk-arabiska alliansen SDF inledde i dag en offensiv mot jihadistgruppen IS inne i centrala Manbij i Syrien. Men de beväpnade IS-anhängarna uppges ha flytt norrut med 2 000 civilpersoner som användes som mänskliga sköldar under färden.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset