En bilbomb riktad mot regimstyrkor exploderar sydväst om Aleppo, som en del av rebelloffensiven.
En bilbomb riktad mot regimstyrkor exploderar sydväst om Aleppo, som en del av rebelloffensiven.

Syriska rebeller har inlett en offensiv för att bryta belägringen av östra Aleppo. Minst 15 civila har dödats i missilattacker, enligt en exilgrupp.

Hundratals missiler har avfyrats mot västra delarna av Aleppo, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), baserat i Storbritannien. Minst femton civila, varav två barn, rapporteras ha dödats och ytterligare ett hundratal har skadats.

Dussintals missiler ska också ha avfyrats mot Aleppos flygplats och en militär flygplats, båda kontrollerade av regimstyrkor.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Sana har syriskt stridsflyg utfört bombningar i utkanterna av västra och södra Aleppo, där SOHR rapporterar om självmordsbomber och flera strider.

Hårdföra islamister

Flera hårdföra islamistiska grupper finns bland de rebeller som har inlett offensiven, bland annat Ahrar al-Sham och Jabhat Fatah al-Sham, en tidigare gren av al-Qaida som gå gick under namnet Nusrafronten.

Attackerna har inledningsvis utförts av stridande som befinner sig utanför Aleppo. Men rebeller som befinner sig i de belägrade delarna av staden förväntas ansluta sig till striderna. En AFP-korrespondent rapporterar att moskéer i östra Aleppo basunerar ut "Gud är störst" i högtalaranläggningar och att boende bränner bildäck för att dölja rebellstyrkor från stridsflyg.

Möte i Moskva

I Moskva har samtidigt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov träffat utrikesministrarna från Syrien och Iran för överläggningar.

Lavrov underströk Rysslands roll som den syriske presidenten Bashar al-Assads "främsta stöttepelare" och sade att det krävs en "Marshallplan" för Syrien, med hänvisning till det amerikanska återuppbyggnadsprogram som genomfördes i Europa efter andra världskriget.

Den ryske utrikesministern anklagade också USA för att "sakna intresse för en politisk lösning i Syrien", uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Anklagelser mot USA

Lavrov hävdade att försöket att frita irakiska Mosul från IS kan rubba maktbalansen i Syrien. Efter mötet fyllde hans syriske kollega Walid al-Muallim på anklagelserna med påståenden om att den USA-ledda koalitionen uppmuntrar IS-anhängare att söka sig från Mosul till terrorrörelsens starka fäste i syriska al-Raqqa.

För att förhindra en sådan förflyttning efterlyser Sergej Lavrov samarbete.

– Vi kommer att diskutera det här med USA och andra deltagare i koalitionen, säger han.

Ivan Sekretarev/AP/TT
Utrikesministrarna för Iran, Mohammad Javad Zarif, Ryssland, Serhej Lavrov och Syrien, Walid al-Muallim, möttes i Moskva.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset