2016-07
2016-07

Företrädare för den syriska oppositionen ber den USA-ledda alliansen om uppehåll i bombningarna av gerillan IS. När civila dör i bombräderna befaras räderna öka stödet för IS.

I tisdags dödades minst 56 civila i trakten av staden Manbij när de flydde undan bombflyg; planen kom från den USA-ledda allians som bekrigar Islamiska staten (IS). Uppgiften förmedlas av Syriska människorättsobservatoriet, som arbetar från Storbritannien. Dessutom ska 21 civila ha dött i måndags vid bomning av en by i Manbijs närhet.

Anas al-Abdah, ordförande i den oppositionella paraplyorganisationen SNC, ber nu att alliansens flyganfall ska avbrytas medan man undersöker rapporter om civila dödsoffer. Anas al-Abdah framhåller att flygräder som drabbar civila kan skapa sympatier för IS.

Barn utan flyktchans

FN-organisationen Unicef bedömer att det finns 35 000 barn i Manbij-trakten.

Flyginsatserna i Manbij sker för att stödja en arabisk-kurdisk allians som försöker driva ut IS, rapporterar Reuters.

Flygräderna i måndags genomfördes av amerikaner, de i tisdags av franskt flyg, hävdar syriska regeringen Samtidigt uppger Syriska människorättsobservatoriet att också regimen fortsätter krigshandlingar som drabbar civila.

Vill se vapenvila

Minst 43 civila ska ha dödats under beskjutning av rebellkontrollerade områden i Syrien under torsdagen. Minst 13 av dessa ska ha fallit offer för flyganfall genomförda av den syriska regimen mot östra Ghuta utanför Damaskus. Det är oklart om det var syriskt eller ryskt stridsflyg som dödade 15 personer i Idlib i nordvästra Syrien.

FN har föreslagit två dygns vapenvila i Aleppo. Biståndsorganisationer är redo att leverera nödhjälp till kring 250 000 personer som hotas av svält i den belägrade staden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset