Cirka 400 000 civila finns i de belägrade områdena.
Cirka 400 000 civila finns i de belägrade områdena.

I morgon kan Assad-regimen komma att ge klartecken för en hjälpkonvoj med förnödenheter åt 180 000 personer att köra in i Douma i det belägrade Ghouta i Syrien. Det uppger FN:s hjälporgan UNICEF.

Än så länge är det dock oklart om Syriens regering verkligen kommer att ge sitt slutgiltiga godkännande, rapporterar Sveriges Radio.

– 45 lastbilar är klara, lagren är fulla med det de desperat behöver i Östra Ghouta, det vi behöver är grönt ljus från Assadregeringen, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien till SR.

Om konvojen får klartecken blir det för första gången på månader som människorna i östra Ghouta nås av hjälp. Konvojerna med förnödenheter, mat och medicin har stått lastade och klara i veckor.

– Vi kan inte tolerera att 400 000 civila svälts ut i en militär belägring i närheten av Damaskus centrum, säger Jan Egeland.

LÄS MER: Syrienexperten: ”Så kan vi förstå bombningarna av Ghouta”

Samtidigt verkar inga andra överenskommelser om hjälp till de belägrade områdena vara på gång, och det finns inga avtal om att evakuera de cirka tusen personerna som bedöms vara i akut behov av vård i området, skriver TT.

Östra Ghouta sträcker sig från huvudstaden Damaskus östra förorter och ut på landsbygden. Området kontrolleras i huvudsak av två rebellgrupper och har varit belägrat av regimtrogna styrkor sedan 2013. På senaste tiden har Ghouta utsatts för hårda bombningar, trots en FN-resolution om vapenvila.

LÄS MER: Bombningarna i Ghouta i Syrien fortsätter – måndagen värsta dagen på tre år

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset