Han är ingenjören som söker jobb på gatan. ”Det är tokigt, men vad ska jag göra?”

Kinga Lezanska Sjölin

Magnus Ivarsson har en något oortodox taktik för att söka jobb. 

Magnus Ivarsson har en av de bredaste och mest rekommenderade utbildningarna och mångårig arbetslivserfarenhet. Men trots över 2 000 jobbansökningar har han ännu inte fått napp. Nu reser skånske Magnus Ivarsson runt i Skandinavien med en jobbefterlysning på ett plakat.

– Det är tokigt, men vad ska jag göra? Folk kan inte säga att jag inte försöker, säger han. 
 
Regeringen satsade för bara några år sedan på fler platser på landets ingenjörsutbildningar och 
rapporteringar om stora pensionsavgångar inom yrket har avlöst varandra. Men verkligheten är allt annat än ljus, menar Magnus Ivarsson som 2005 tog en civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid Lunds tekniska högskola.
 
– Det finns väldigt många sökande på de utannonserade ingenjörsjobben och det är svårt att ens få en intervju. Nu söker jag alla möjliga jobb, men inte heller där går det då jag anses överkvalificerad, säger han.
 
Magnus har inte bara sin ingenjörsexamen och erfarenhet från yrket, han är även utbildad stridsvagns- och bilmekaniker, har varit civilanställd inom försvaret och aktiv inom Röda Korset. Han har utvecklat fjärrstyrda robotar och renoverar veteranbilar som hobby. Men sedan ett och ett halvt år tillbaka är han arbetslös. 
 
– Jag har alltid haft en sysselsättning och aldrig varit med om något liknande. Jag har provat allt och ett plakat är bättre än att bara sitta hemma, här syns jag ju, säger han.
 
Det är inte första gången Magnus tar till okonventionella metoder i sin jakt på jobb. I slutet av 2012 sprejade han en enorm jobbannons på en bullervall vid E6:an utanför Laholm. Det ledde inte till något jobb, däremot till en nota från Trafikverket på nästan 60 000 kronor för klottersanering. Han har även lagt ut förfrågningar om jobb via kommentarsfält på nätet, bland annat på Metro.se.
 
Magnus är nu inne på sin ”plan B” och söker därför alla jobb han kan få. Någon ”plan C” har han inte. Han söker jobb överallt och reser runt med sitt plakat.  
 
– Jag sitter i Malmö idag och ska upp till Göteborg nästa vecka. Jag ger inte upp, säger han.

Arbetsmarknadsexpert: ”Arbetsgivarna är kinkiga”

Arbetsmarknaden för civilingenjörer jämfört med andra akademikeryrken är god och de senaste två åren har rekordmånga antagits till landets ingenjörsutbildningar.

– Man måste samtidigt förstå att jobbsökandet kommer att bli ett jobb och att arbetsgivarna kan vara rätt kinkiga när de rekryterar, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges ingenjörer.

Arbetslösheten bland akademiker låg i januari i år på drygt 2,1 procent och motsvarande siffra för ingenjörer är 1,5 procent.

– Ser man bara på siffror från Arbetsförmedlingen ser bristen på ingenjörer rätt stor ut, men bättre är en jämförelse med andra akademiker. Man ska också ha i åtanke att det i första hand är erfarna ingenjörer inom vissa områden som företagen säger sig lida störst behov av – med stora variationer mellan åren.

För nyexaminerade är och har läget totalt sett varit balanserat. Det kan därför vara knepigt att förlita sig enbart på bedömningar för yrkeserfarna. Samtidigt ser jag inte någon anledning till att ingenjörsstudenter ska oroa sig för sin framtid mer än andra akademiker, det är en utbildning med många möjligheter, säger Dahlberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset