Jasmine Hirsh har tagit över driften av Hirsh vingård i Kalifornien.
Jasmine Hirsh har tagit över driften av Hirsh vingård i Kalifornien.

Det är mycket fokus på kvinnor just nu i form av rosa bandet-kampanjen, årsdagen av metoo och första kvinnliga nobelpristagaren i fysik på 55 år. Detta fick mig att börja tänka på alla kvinnor i vinbranschen.

Rosa bubbel

Floriane Eznack är sedan 2011 cellar master på champagnehuset Jacquart. Då champagne är en otroligt tidskrävande produkt att ta fram med tanke på att den ska lagras länge innan den släpps säger hon själv att hon arbetar mer för sina efterföljare och att de champagner som görs idag kommer att kunna definieras om tio till tjugo år. Deras rosé består av framförallt pinot noir men även chardonnay och pinot meunier. I champagne görs rosé ofta genom att blanda vitt och rött vin.
Jacquart Mosaïque Brut Rosé, Champagne, Frankrike, nr 77676, 489 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Tillverkat av kvinnor

Amigas är ett samarbete mellan Arvid Nordquist och olika kooperativ som ägs och drivs av kvinnor i Centralamerika och Östafrika. Genom detta samarbete vill man stärka kvinnors möjligheter i dessa områden att klara sig själva och försörja sina familjer samt involvera dem i samhällets ekonomi. Amigas är ett mörkrostat kaffe som både är fylligt och runt med smak av choklad. Det har även en frisk ton av citrus som bryter av den mustiga smaken.
Amigas Arvid Nordquist, 450 gram, cirkapris 49 kr, dagligvaruhandeln

Från kultproducent

Robert Mondavi var under sin livstid, och fortsätter att vara en välkänd vinpersonlighet från Napa. Han var med och skapade den hype som funnits kring Napa. Genevière Janssens kom till Napa 1978 och fastnade för vingurun Robert. Hon har sedan slutet av 80-talet arbetat för hans vineri och är nu chef för vintillverkningen. Private Selection är en druvblandning på flera franska druvor och har en fruktig och fyllig karaktär med tydliga ekfatstoner.
Private Selection Meritage, Robert Mondavi Winery, Kalifornien, USA, nr 6011, 125 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

LÄS MER: Sex drycker som passar till höstens grytor

Frun basar i vingården

Man pratar ofta om vinmakaren som den som skapar ett vin och visst ligger det någonting i det, valet av ståltank eller ek, malolaktisk jäsning eller inte och så vidare avgör vilket typ av vin som buteljeras. Men få talar om arbetet i vingården; uppbindning av rankorna och ”green harvest” är något som också avgör hur vinet kommer att bli. Jean-Lucs fru Anne är ansvarig för vingården. Tillsammans gör de underbara viner från norra Rhône med perfekt balans.
2016 Crozes-Hermitage Les Fées Brunes, Jean-Luc Colombo, Rhône, Frankrike, nr 74863, 219 kr, 750 ml, 13 % alkohol, BS

Från chefsvinmakare till egna vingårdar

Clotilde Davenne äger sedan 2004 egendomen Les Temps Perdus i Chablis. Innan dess var hon ansvarig vinmakare för den stora producenten Jean-Marc Brocard. Hennes viner har en väldigt karakteristisk friskhet, lätthet och syra. Hennes viner går at dricka unga men de är också lämpliga att lagra just med tanke på den tydliga syran som med några års lagring skulle rundas av något. Clotilde vill att hennes viner berättar om druvans växtplats, så kallad terroir.
2017 Chablis, Clotilde Davenne, Bourgogne, Frankrike, nr 6307, 169 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

LÄS MER: Skåla i alkoholfritt – här är sex goda köp

Från far till dotter

Historien om Hirsch Vineyards är en framgångssaga. Fram till millenniumskiftet odlade de druvor som de sedan sålde vidare till andra vinproducenter för att sedan inse att de skulle göra egna viner under sitt namn. Nu är vinerna väldigt omtalade och ofantligt populära världen över, vilket märks på priset. Vingården drivs idag av Jasmine Hirsch, dottern som först motvilligt tog emot det formella erbjudandet från sin far att ta över familjens vingård men nu är en omtalad vinmakare.
2014 Hirsch Reserve Pinot Noir, Sonoma Coast, Kalifornien, USA, nr 95513, 739 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Clara Grabe