I helgen är det första advent – här är några tips på goda drycker till fikat.
I helgen är det första advent – här är några tips på goda drycker till fikat.

Pepparkakor, saffransbullar och glögg, lagom till första advent kommer årets glöggtips.

1. Fräsch Blossa

Den stora frågan är så här års: hur är årets glöggsmak från Blossa? Jag var skeptisk när jag läste om den – limoncello, timjan, rosmarin och basilika är smaksättarna den här vintern. Men jag tyckte ärligt talat att den var god, fräsch och fint balanserad. Glöggens bas är vitt vin vilket bidrar med lätthet. Men är det rätt smaker för att få den riktigt juliga känslan?

Blossa 18 di Limone, nr 84400, 110 kr, 750 ml, 15 % alkohol

2. Sötare än socker

Älskar du sötsaker ska du prova den här glöggen. Dufvenkrooks Körsbärspralin är som en efterrätt i sig och ska snarare serveras efter middagen istället för som fördrink. Den smakar förutom julkryddor precis som en pralin på mörk choklad med körsbärslikör och får en väldigt tydlig ton av mandelmassa. Säkert kort om du annars gillar punschpralin eller söt sherry.

Dufvenkrooks Körsbärs-pralin, Sverige, nr 90289, 69 kr, 375 ml, 15 % alkohol

LÄS MER: Sex drycker som passar under den mörka årstiden

3. Ernsts alkoholfria

Få personer är så förknippade med julpyssel och julbakning som Ernst. Och han har lyckats göra en riktigt god alkoholfri glögg också. Ernst verkar tycka att glögg ska smaka som det alltid gjort och gör inte något nyskapande med sin egen utan kryddar den med kardemumma, ingefära, kanel, kryddnejlika och pomerans. Den går bra att servera både varm och kall.

Ernst Alkoholfri Glögg, Sverige, nr 1936, 39 kr, 750 ml, alkoholfri

4. Mustig klassiker

En klassisk, mustig, kryddig och rund glögg på rödvinsbas och klassiska smaker som kryddnejlika, pomerens och ingefära gör att Grythyttans glögg platsar i alla hem i juletid. En lätt blåbärston bidrar med fräschör. Här får du precis det du söker i en traditionell glögg. Det här är inte glöggen för den som vill ta ut svängarna utan för den som gillar att jul smakar jul.

Grythyttan Skogsglögg, Sverige, nr 96460, 94 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

5. Varm äppelmust

Något som inte ska underskattas eller glömmas bort är att även äppelmust är väldigt gott att värma och servera

i en liten kopp med mandlar. Det är ett perfekt alternativ till en alkoholfri glögg men går såklart också att spetsa med en skvätt calvados. Just denna äppelmust är smaksatt med kanel vilket gör att den har en julig smak som passar bra till en mjuk pepparkaka.

Herrljunga Äppelmust med kanel, Sverige, nr 11513, 37 kr, 500 ml, alkoholfri

LÄS MER: Sex drycker som passar till höstens grytor

6. Lätt ljus glögg

Serverad sval är den här glöggen kryddig och elegant. Den har en tydlig ton av kryddnejlika och kardemumma, när det värms upp kommer det fram mycket mer mandeltoner. Doften präglas av bittermandel och marsipan. Servera den med gula russin och mandel och värm den inte för mycket utan låt den behålla sin fina kryddighet.

Vinfabriken Äppelglögg, Sverige, nr 96037, 59 kr, 375 ml, 11 % alkohol

Så här såg det ut när Metro testade udda glöggsmaker julen 2017.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset