Clara Grabe tipsar om sex nyheter från Systembolaget.
Clara Grabe tipsar om sex nyheter från Systembolaget.

Systembolaget släpper många roliga nyheter i små partier. Välj och vraka bland stilrena klassiker och producenter som tar ut svängarna lite mer.

1. Team orange

2015 Dario Princic, Pinot Grigio, Venezia Giulia, Italien, nr 96341, 349 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Just nu har du tillgång till det ultimata orangea vinet. Vinerna som varken är vita, rosa eller röda har varit populära på vinbarer och restauranger i några år. Normalt sett separeras druvmusten från skalen när man producerar vitt vin men orange vin är must från gröna druvor som macererar med skalen vilket ger en tanninstruktur och djup färg. Drick det till kyckling, husmanskost eller smakrika fiskrätter och servera det kylt.

2. Lyckat experiment

2017 Sybille Kuntz, Riesling Orange, Mosel, Tyskland, nr 90441, 279 kr, 750 ml, 11 % alkohol

Det här är motsatsen till en typisk Mosel-riesling som normalt sett är otroligt lätt, nästan spritsig och med mer eller mindre sötma. Torrt, aromatiskt och kryddigt med en kaxig karaktär. Efter skörd för hand startar alkoholjäsningen spontant och skalen macereras med musten i 6-8 veckor innan de lagras i sex månader på ekfat. Sybille Kuntz gjorde orange vin för första gången 2015 som ett experiment och har fortsatt då det lyckades så bra.

LÄS MER: Clara Grabe: Sex drycker med vårtecken

3. Finess och karaktär

2015 Château le Puy Emilien, Bordeaux, Frankrike, nr 90476, 319 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Ett välgjort rött vin från Bordeaux med stor lagringspotential. Som sig bör med viner från Bordeauxs högra strand är den huvudsakliga druvan Merlot som blandats med Cabernet Sauvignon. Vinet lagras först på stora ekfat för att sedan tappas på mindre ekfat i ytterligare ett år. Det får en smakrik och komplex doft och smak med inslag av mörka bär, mocka och cederträ. Drick det till rätter med nöt- eller viltkött.

4. Bubbligt rött

2017 Storchi Pozzoferrato, Emilia-Romagna, Italien, nr 92116, 179 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Lambrusco brukar inte anses särskilt trendigt eller kvalitativt men det här är ett otroligt intressant vin att lära känna. Mousserande rött vin med toner av mörka bär och örter som serveras kylt blir härligt till många olika rätter. Den mest klassiska kombinationen är charkuterier men det passar även till kryddstarka rätter eller som aperitif. Producenten tillämpar biodynamiska principer i sitt jordbruk även om de inte är certifierade.

5. Smugglade druvor

2016 Blankbottle Winery, Nothing to Declare, Western Cape, Sydafrika, nr 99312, 199 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

På 70-talet var det många druvor och kloner av druvor som smugglades in i Sydafrika. Med Nothing to declare skojar producenten om just denna illegala handel och visar upp en fin blandning av nio olika druvor. Det är framförallt franska druvor i vinet och de vi brukar hitta i södra Rhône. Viognier tillsammans med bland andra rousanne och marsanne ger feta och fylliga viner med en blommig ton och inslag av tropiska frukter.

LÄS MER: Clara Grabe: Sex drycker från skidbacken

6. Frisk och fräsch cider

Basa Jaun, Bordatto, Frankrike, nr 18007, 85 kr, 750 ml, 7 % alkohol

Domaine Bordatto odlar både druvor och äpplen och lagom tills att skörden av druvor är klar tar äppelsäsongen vid. Mellan september och december skördas äpplena till den här cidern för hand. Hårda äpplen krossas för sig och mjuka för sig för att sedan även jäsa separat och sedan blandas. Resultatet är en elegant och stram cider med fruktig karaktär som passar väldigt bra till crêpes, vegetariska rätter eller kryddiga grytor.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset