Clara Grabe tipsar om vårdrycker.
Clara Grabe tipsar om vårdrycker.

Häromdagen började mina ögon klia och det var inte förrän jag läste i tidningen att pollensäsongen redan är här som jag förstod att det var det. Så trots snöblandat regn och svala temperaturer är vårens första tecken här.

Druva på uppgång

2018 Pietra di Pinot Grigio, Veneto, Italien, nr 2709, 89 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Pinot grigio har länge stått i skuggan av många andra druvor men verkar komma tillbaka mer och mer. Det har en lätt och tillgänglig karaktär som passar perfekt både som aperitif eller till enklare rätter och tilltugg. Vinet är fruktigt och blommigt i doft och smak vilket gör det lätt att tycka om. Det får mig att börja tänka på varmare väder och soliga vårdagar när man helt plötsligt kan sitta ute och ta ett glas vin.

LÄS MER: Clara Grabe: Sex drycker från skidbacken

Så fort grillen plockas fram

2018 Folklore Albarino, Rias Baixas, Spanien, nr 6263, 99 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Druvan albarino odlas främst i Spaniens nordvästra hörn Galicien, i regionen Rias Baixas som faktiskt är en av de regnigaste vinregionerna i världen. Här äter man mycket fisk och skaldjur som fiskas vid Atlantkusten. Och det är precis till den typen av mat som Folklore ska drickas: nyfångad fisk som slängs på grillen direkt eller fräscha naturella skaldjur. Grillsäsongen känns långt bort nu men snart är den faktiskt här.

Till sparrisens entré

2017 Loimer Lenz Riesling Kamptal, Österrike, nr 4350, 109 kr, 750 ml, 12 % alkohol

När vårens primörer kommer och sparrisen äntligen gör entré får Österrikes viner glänsa. Både druvan grüner veltliner och riesling är fina matchningar till grön och vit sparris. Loimers riesling har en generös fruktighet med inslag av honungsmelon och päron men även frisk syra som balanserar. Dessutom är den helt torr vilket gör den väldigt elegant. Den passar förutom till sparris även andra färska grönsaker och sallader.

Nässlornas bästa vän

2017 Les Thureaux, Menetou-Salon, Loire, Frankrike, nr 5334, 129 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Många av Loiredalens viner består av druvan sauvignon blanc, så även detta vin. Druvan har en grön och aromatisk karaktär. Den odlas på många ställen i världen men har nästan alltid samma typiska doft av krusbär, svartvinbärsblad och inslag av fläder som gör att man känner igen den. Den passar till rätter med mycket örter och syra, en ceviche eller nässelsoppa. Dessutom är den utmärkt till syrliga getostar som chèvre.

Vinet som heter vår

2016 Primavera Chardonnay, Tasmanien, Australien, nr 6327, 149 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Vinet med det optimala namnet för att framkalla vårkänslor, nämligen Primavera. Tasmanien är Australiens mest sydliga vinområde och därmed också det svalaste. Så tvärtemot de soldränkta vinerna från mer nordliga delar av landet är detta en så kallad cool climate chardonnay. Den har en elegant syra med inslag av citrus som går hand i hand med en lätt ekfatston och lite rökiga inslag.

LÄS MER: Alkoholfria tips: Sex drycker för dig som vill spola kröken

Ambitiös dryck utan alkohol

VY Äpple & Humle, Beskows, Sverige, nr 1965, 49 kr, 250 ml, alkoholfri

Har du saknat ett knastertorrt alternativ utan alkohol? Då ska du prova VY som är en äppelbaserad must som även innehåller lite rabarber, rönnbär och humle. Det här är en otroligt ambitiös produkt som tagits fram just för att passa ihop med mat. Den har en väldigt frisk och syrlig smak och lätt beska från humlen. Den går att kombinera med rätter likt ett vitt torrt vin och passar därför väldigt bra till fisk- och skaldjursrätter.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset