Det snackades mycket om hållbara julklappar, att dra ner på konsumtionen och att välja återbruk inför julhelgen. Och på många håll och kanter är det just hållbarhet som står i fokus när vi inleder 2019.

1. Småskaligt

Små producenter säljer i första hand till restauranger men vissa viner finns i Systembolagets sortiment. Laherte Frères gör inte enbart en oerhört god champagne utan även med ett gott samvete. Den är frisk och har mycket mineralitet och torr smak. Utmärkt som aperitif eller till ostron och andra lättare tilltugg.

Laherte Frères Blanc de Blancs Nature, Champagne, Frankrike, nr 78299, 422 kr, 12,5 % alkohol

2. Vid Jurabergen

Mannen bakom Lulu Vigneron är arkitekten i Paris som drömde om att göra vin. Han hamnade i Jura. Här gör han i liten skala olika typiska viner för regionen. Hans Savagnin, som är en lokal grön druva, har en elegant men ändå rustik smak och passar helt perfekt till ljust kött och fågel eller till vegetariska rätter med mycket rotfrukter, örter, svamp och en krämig sås.

2014 Lulu Savagnin, Jura, Frankrike, nr 73259, 369 kr, 750 ml, 12 % alkohol

LÄS MER: Sex prisvärda viner för sargade januariplånböcker

3. Skärgårdsgin

Det kostar betydligt mer att tillverka drycker på ett hållbart och naturnära vis än industrialiserat och därför kommer dryckerna att bli generellt sett dyrare. Sprithyllans gin är smaksatt med enbär och lokala örter som växer ute på Möja där den tillverkas. Den har en kryddig och smakrik karaktär och passar som sig allra bäst med en god tonic och citron.

Sprithyllan Dry Gin, Värmdö, Sverige, nr 33007, 421 kr, 500 ml, 40,5 % alkohol

4. Vulkaniskt vin

Det är få som förknippar Teneriffa med vintillverkning men faktum är att det görs många viner här. Precis vid foten av vulkanen Teide ligger området Valle de Orotava och här odlas bland andra druvan listán negro och tintilla som utgör komponenterna i det här vinet. Det har en mustig, varm och kryddig doft och smak. Servera det gärna aningen kylt.

2017 7 Fuentes, Valle de la Orotava, Spanien, nr 2763, 149 kr, 750 ml, 13 % alkohol

5. Ungersk pärla

I östra delen av Europa görs det mycket vin som inte alltid får så mycket utrymme. Just det här är ett torrt och fruktigt rött vin med inslag av mörka bär, örter och lakrits. Druvan kékfrankos odlas även i Österrike under namnet blaufränkisch och blandas i det här vinet med den något mer välkända druvan Merlot. Sopron ligger nära gränsen till Österrike.

2017 Sopron Kékfrankos és Merlot, Ungern, nr 2158, 99 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

LÄS MER: Godaste dryckerna på druvor från Bordeaux

6. Normandies frukt

Must på ekologiska päron från Normandie i västra Frankrike. Att musta äpple och päron är en process som går flera tusen år tillbaka i tiden. Musten är kolsyrad och har en fräsch och fruktig smak. Den passar perfekt till kryddstarka rätter, galettes och crêpes eller till dessertostar. Päronträden vars frukt gett denna must är flera hundra år gamla.

2016 Jus de Poires Pétillant biologique, Frankrike, nr 1957, 42 kr, 750 ml, alkoholfri

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Clara Grabe