Att dricka ett gott glas vin tillsammans med någon annan är både lyxigt och vuxet. Men allra mest unnig känner man sig ändå när man slipper dela med sig av sin nya favoritdryck, utan kan behålla allt för sig själv. Lättast och godast blir det med dessa förslag i mindre format.

Husets vita

Vita viner från Bordeaux är några av världens mest underskattade och glömda viner. Den huvudsakliga druvan är Sauvignon Blanc som blandas med semillon och muscadelle för att ge en något fetare och mjukare karaktär till den annars väldigt parfymerade, torra och något snipiga druvan. Perfekt som aperitif eller till de flesta typer av fiskrätter.

2017 Château Bonnet, Bordeaux, Frankrike, nr 4151, 55 kr, 375 ml, 12 % alkohol

Plommon och viol

Om du inte hittar det du söker på halvflaska kan du köpa en Coravin, en manick som pumpar ur vinet genom en nål som går igenom korken på flaskan. Vinet håller i flera veckor och du kan dricka upp ditt favoritvin i egen takt. Stramt och blommigt med inslag av körsbär, plommon och viol. Det här vinet är passar perfekt till pasta med mycket parmesan och svamp.

2015 Pio Cesare Langhe Nebbiolo, Piemonte, Italien, nr 7306, 165 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Gott till sushin

Du kanske föredrar öl? Passa på att botanisera bland lite mer unika ölsorter för att sedan se om även vin är något för dig. Traditionellt bryggdes ölstilen saison på vinter och vår för att sedan fungera som törstsläckare ute på fälten för de som arbetade med skörden. Den fungerar lika bra i dag för att just släcka törst eller kombinera med take-awaysushin.

Södvik Säsong, Eskilstuna, Sverige, nr 12416, 35 kr, 330 ml, 6,5 % alkohol

Oväntat besök

Det är elegant att kunna korka upp ett vin om du skulle få oväntat besök någon kväll. Det ska inte kännas för utstuderat utan som att du bjuder på ditt »husvin« som bara råkar vara ett riktigt bra val. Älskad av vinnördar är Prager som gör vin i Wachau i Österrike. Friskt och fruktigt vin med en lätt pepprig ton. Som gjort för nattliga samtal.

2017 Prager Hinter der Burg, Grüner Veltliner, Wachau, Österrike, nr 90023, 199 kr, 750 ml, 11,5 % alkohol

Optimalt ego-vin

Bubbel, vitt vin och öl i all ära men ett glas rött är nog det som står högst upp på de flestas lista efter en lång dag på jobbet. Chianti Classico har förmågan att fungera till många rätter men också utan mat, speciellt om vinet får luftas en stund. Att det fått vila i fem år innan du öppnar det gör att du får ett tillgängligt vin med perfekt mognad.

2013 Ser Lapo Chianti Classico Riserva, Mazzei, Toscana, Italien, nr 2208, 85 kr, 375 ml, 13 % alkohol

Unna dig finkaffe

Unna dig lyxen att starta dagen med en riktigt god kopp nybryggt kaffe samtidigt som du i lugn och ro kan läsa dagens tidning. Investera i en kaffekvarn och börja med att mala bönorna precis innan kaffet ska bryggas, skillnaden är enorm mot att köpa vakuumförpackat malet kaffe. Kaffet blir aromatiskt och får en helt annan balans och koncentration.

FIKA, Johan & Nyström, 169 kr, 500 gram, johanochnystrom.se

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Vin Singel