Clara Grabe är sommelier och Metros dryckesexpert.
Clara Grabe är sommelier och Metros dryckesexpert.

Stackars november är verkligen inte månaden på året som alla älskar. Korta gråa dagar och det är fortfarande för tidigt att ta fram adventsljusstakarna och pynt. Här kommer några tips för att pigga upp dig i höstmörkret och hänga med i vad som händer just nu.

1. Druvorna väljs ut nu

Beerenaulese är en typ av late harvest vin, man låter druvorna hänga kvar i vingården i hopp om att de ska utveckla botrytis, som även kallas ädelröta. Denna röta attackerar druvorna och får dem att skrumpna ihop likt russin. Musten som finns i druvan är koncentrerad och söt och ger ett vin med samma karaktär. För att göra dessa dyra droppar krävs det att varje druva som går in i vinet är noga utvalt. Urvalet sker ofta under oktober och november månad i vingården.
2015 Dr Loosen Riesling Beerenauslese, Mosel, Tyskland, nr 5364, 129 kr, 187 ml, 7 % alkohol

2. Tredje torsdagen i november

Den tredje torsdagen i november är en stor dag i vinregionen Beaujolais, då firas nämligen Beaujolais Nouveau. Festen var igår och samma dag släppte Systembolaget några flaskor. Det som är så speciellt med denna fest är att det alltså är årets skörd som redan jäst och buteljerats på enbart några veckor. Stilen är väldigt fruktig och saftig, det är inte ett kvalitetsvin som ska lagars utan något vi kan dricka nu för att det är roligt.
2018 Jean Foillard, Beaujolais Nouveau, Bourgogne, Frankrike, nr 9511, 145 kr, 750 ml, 12 % alkohol

3. Blå skiffer

En något långsökt association är att kampen mot prostatacancer lyfts fram extra mycket under november som även kallas blå november. Det finns en speciell jordmån i Mosel som kallas för blå skiffer, den har fått ge namn åt det här vinet. Det är en pigg, frisk och ungdomlig riesling med torr smak och fruktiga toner som tar oss tillbaka till soliga och varma dagar. Drick den som aperitif, till asiatiska rätter eller en mustig skaldjurssoppa.
2016 Prüm Blue Riesling Kabinett Trocken, Mosel, Tyskland, nr 70012, 149 kr, 750 ml, 11,5 % alkohol

LÄS MER: Godaste dryckerna på druvor från Bordeaux

4. Ny favorit till vintern

Lagom till att hösten övergår till vinter är en perfekt tid att hitta en ny favorit på ölhyllan. St Eriks vinteröl är en session IPA som är en relativt ny ölstil. Den har tagits fram som en reaktion på alla india pale ales med hög alkohol som funnits på marknaden. Den får en lättare kropp och bättre eftersmak dagen efter utan att tappa humlebeskan eller aromerna. Passar perfekt till husmanskost eller hamburgare.
St Eriks Winter Session IPA, Sverige, nr 11362, 19,90 kr, 330 ml, 4,1 % alkohol

5. Till novembers vilda smaker

Viltkött som rådjur, ren och and står på många menyer just nu och har du turen att komma över några bitar viltkött är det bara at gratulera. Kombinera gärna vilt med gräddiga såser, syrlig gelé och kål. Till detta behövs ett smakrikt och fruktdrivet rött vin. Just detta kommer från området Toro i Spanien som är en uppstickare och därför går det att fynda från Toro. Mörka bär, ekfatstoner och örtighet karaktäriserar vinet.
2016 Carodorum Issos, Toro, Spanien, nr 2744, 99 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

6. Friskt te som håller dig pigg

Mörka och gråa kvällar är som gjorda för en kopp te. Här finns det naturligtvis hur mycket som helst att välja mellan. Om du som jag tycker om grönt te och helst vill att det har en ganska neutral smak är Sencha rätt för dig. Just detta är smaksatt med en balanserad ton citrus som gör att teet ger en frisk eftersmak. Att vissa teer sägs ha bra effekt på immunförsvaret skadar inte heller när vi går in i några månader av förkylning överallt.
Sencha Lemon Twist, 50 gram, 53 kr, alkoholfri, inthemoodfortea.se

LÄS MER: Sex drycker som passar till höstens grytor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset