Jul- och nyårshelgerna har passerat och många har unnat sig extra god mat och dryck. Väl tillbaka i vardagen gäller det att hitta några viner som är snälla mot plån­boken. Här är några av mina favoriter under 100 kronor.

1. Arvet från Rhône

Många uppskattar röda viner från Rhônedalen och visst är det huvudsakligen just röda viner som produceras där men det görs även vita viner. De får ofta en fyllig karaktär med en något blommig doft. Just detta är en blandning av flera druvor; grenache blanc, clairette, bourboulenc, rousanne, marsanne och viognier. Passar till kyckling.

2017 Héritages Côtes du Rhône Blanc, Ogier, Rhône, Frankrike, nr 2866, 99 kr, 750 ml, 13 % alkohol

2. Österrikes kändis

Druvan Grüner Veltliner ger viner som är perfekta som aperitif eller till lättare rätter. Druvan odlas framför allt i Österrike men börjar även sprida sig vidare till andra länder. Vinet har en aromatisk doft och lätt kryddighet av vitpeppar och örter och mycket mineralitet. Pratsch är en familjeägd producent som odlat i över tio år.

2016 Pratsch Grüner Veltliner, Niederösterreich, Österrike, nr 2922, 94 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

3. Medelhavsvin

Ännu en blandning på flera druvor från södra delen av Frankrike. Området Languedoc-Roussillon ligger i Frankrikes södra del mot Medelhavet. Just detta består av druvorna Syrah, Grenache, Carignan och Mourvèdre. Det har en mörk och djup färg med inslag av björnbär och svarta vinbär. Tydliga toner av ekfat.

2017 Mas Janeil, Le Petit Pas, Languedoc-Roussillon, Frankrike, nr 79687, 99 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

LÄS MER: Clara Grabe: Lyxiga viner i små partier

4. Italiensk doldis

I östra delen av mellersta Italien ligger området Abruzzo. Här odlas en druva som heter Montepulciano. Det är inte alltid man kan räkna med att druvan i vinet skrivs ut på etiketten när det kommer till europeiska viner utan det förväntas av en att veta vilken druva som får odlas i ett särskilt område. Passar bra till kalv- och lammrätter.

2017 Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo, Italien, nr 2337, 75 kr, 750 ml, 13 % alkohol

5. Köttets bästa vän

För kalla januarikvällar passar ett riktigt fylligt och smakrikt vin. Druvan Malbec ger just det och serveras allra helst ihop med kötträtter, precis som i Argentina. I det här vinet finns det mycket av allt; frukt, ekfat, tanniner och en insmickrande vanilj- och chokladton. Lufta det gärna en stund före servering och använd helst ett större vinglas.

2017 Trapiche Malbec, Mendoza, Argentina, nr 16554, 89 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

6. Balanserad ale

Mariestads ägs av Spendrups som har gjort en väldigt intressant och nyanserad alkoholfri öl. Det är en fint balanserad ale med en komplex doft och smak; sirapslimpa, citrus, mandel och torkad frukt gör att denna ale passar säsongens mat. Drick den gärna till husmanskost och dela på den med andra precis som en flaska vin. Den smakar gott i vinglas.

Mariestads Strong ale, Sverige, nr 1944, 69 kr, 750 ml, alkoholfri

LÄS MER: Clara Grabe: Sex goda snapsar till julafton

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset