När grönsaker står i fokus är det några saker man kan tänka på vid kombinationen med vin.
När grönsaker står i fokus är det några saker man kan tänka på vid kombinationen med vin.

Jag har botaniserat bland de viner som släpps idag i Systembolagets små
partier för att hitta de bästa vinerna till vegetariska rätter. När grönsaker står i fokus är det några saker man kan tänka på vid kombinationen med vin.

Blommigt

Ett fylligt och aromatiskt vitt vin som passar perfekt till en smakrik rätt som gärna får innehålla nötter eller mandel, smör, örter och inslag av honung. Många grönsaker har en naturlig sötma i sin smak, vilket matchar väldigt fint med den blommiga tonen i vinet. Matcha gärna detta med majs eller jordärtskocka.

2017 Camille Cayran,
La Réserve Blanc, Rhône, Frankrike, nr 96109, 129 kr, 750 ml, 14 % alkohol

LÄS MER: Alkoholfria tips: Sex drycker för dig som vill spola kröken

Krispigt

Ligurien gränsar till både Piemonte och Toscana men har inte alls samma stjärnstatus. Det är en fisk- och skaldjursregion så många viner som produceras här är anpassade för den typen av mat. Lättare rätter av råa grönsaker passar också väldigt bra till det här nyanserade och friska vinet på druvan Vermentino eller varför inte en pasta pesto.

2017 Cantina Lunae
Vermentino Etichetta Nera,
Ligurien, Italien, nr 99080, 189 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Solmoget

Till mustigare vegetariska rätter är det gott med ett fylligt vin med mycket frukt i smaken. Amerikansk Cabernet Sauvignon bjuder på en syltig fruktkaraktär. Druvorna får mycket sol vilket gör att de får en hög sockerhalt som i sin tur gör att alkoholen blir hög. Från Alexander Valley i Sonoma, nära där de mest prestigefulla producenterna.

2015 Louis M Martini Alexander Valley, Kalifornien, Usa, nr 90536, 329 kr, 750 ml,
15 % alkohol

Rökigt

Druvan Nerello Cappuccio odlas lokalt på Sicilien och ger viner med fin örtighet och blommiga toner som lavendel. Det som utmärker Sicilien från nästan alla andra vinregioner är vulkanen Etna och dess inverkan på jordmånen. Vinerna får en tydlig och säregen rökighet från jorden. Passar perfekt till sotade och helstekta rotfrukter.

2016 Benanti Nerello
Cappuccio, Sicilien, Italien, nr 95954, 249 kr, 750 ml,
13,5 % alkohol

LÄS MER: Clara Grabe: Sex drycker som håller för framtiden

Bubbligt

Vill du ha den perfekta aperitifen till enklare snacks är det verkligen värt att prova denna PetNat. Förkortningen står för Pétillant Naturel som är ett mousserande som får jäsa i flaskan utan att man separerar fällningen från vinet som man gör i exempelvis Champagne. Vinet har en fruktig och något parfymerad doft och smak med en lätt fräschör.

2017 Fuchs und Hase PetNat, Österrike, nr 91289, 169 kr, 750 ml, 11,5 % alkohol

Friskt

Till vårens smaker som nässlor och sparris passar denna Sauvignon Blanc från Sydafrika utmärkt. Precis som i Bordeaux har de blandat upp sin Sauvignon Blanc med en liten del Semillon som hjälper till att mjuka upp den annars aggressivt aromatiska karaktären av krusbär, svartvinbärsblad och fläder. Druvorna kommer från vingårdar runt Stellenbosch.

2018 Delaire Graff, Western Cape, Sydafrika, nr 99320, 135 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vegetariskt Vin