Clara Grabe, sommelier, tipsar om drycker till semlor.
Clara Grabe, sommelier, tipsar om drycker till semlor.

Det känns som att hysterin kring semlor blir värre och värre för varje år som går. Och här sitter även jag och funderar på vad jag helst vill dricka till en semla. För det finns faktiskt fler alternativ än mjölk.

1. Himmelskt gott

Vinsanto är ett klassiskt italienskt dessertvin Vinet är en riktigt bra kombo till just mandel och givetvis även mandelmassa. Det är ett vin som har en knäckig och söt smak och bör serveras kylt. Vinsanto tillverkas genom att druvklasarna torkas innan druvorna pressas vilket gör att den must som används 
är väldigt söt och koncentrerad.
2013 Ruffino Vinsanto Serelle, Toscana, Italien, 
nr 8119, 149 kr, 375 ml, 15,5 %

2. I gott sälllskap

Sauternes är sötvinsområdet i södra Bordeaux som är ursprunget för många av de mest kända söta vinerna. Här odlas druvorna Semillon och Sauvignon Blanc och klimatet är optimalt för att druvorna ska angripas av den ädla rötan botrytis. Med tiden utvecklas en ton av mandelmassa i vinet som gör att det passar perfekt till semlor.
1999 Château Suduiraut,
Sauternes, Bordeaux, ­Frankrike, nr 3004, 399 kr, 750 ml, 14 %

3. Underbart vin

Om du har tur kan du fortfarande lägga vantarna på en flaska av detta underbara vin. Beerenauslese är en av de tyska kvalitetsbeteckningarna som beskriver ett vin med hög sötma gjort på sent skördade druvor. Det har en friskhet som få andra dessertviner har. Det här ska du dricka till den klassiska semlan.
2011 Kloster Eberbach Berg Roseneck Riesling Beerenauslese, Rheingau, Tyskland, 
nr 96119, 239 kr, 375 ml, 10 %

LÄS MER: Clara Grabe: Sex drycker från skidbacken

4. Lyxfika

Det är naturligtvis smått galet att välja ett så dyrt vin som detta till en semla. Förmodligen kommer ingen att köpa det här vinet för att sedan dricka det till semmelfikat men kanske är semlan det bästa du vet och årets stora dag för dig. Det här är ett riktigt lyxigt vin från ett sötvinsmecka. Druvorna får likt de i Sauternes hänga kvar och angripas av ädelröta.
2008 Istvan Szepsy, Tokaji Aszu 6 Puttonyos, Ungern, nr 90586, 999 kr, 500 ml, 11,5 %

5. Underskattat

Madeira är ett underskattat sött starkvin som tillverkas på den vulkaniska ön med samma namn som vinet. Jäsningen avbryts med hjälp av druvsprit vilket låter vinet förbli sött. Det har en kraftfull smak med en nötig ton, inslag av mörk sirap och brunt socker. Madeira passar till en semla som har en mer kaxig framtoning med mycket smak av mandelmassan.
2010 Blandy’s Colheita Malmsey Madeira, Portugal, nr 7833, 177 kr, 500 ml, 19 %

6. Svensk fika

Är det fika så är det, och då ska vi väl ändå dricka kaffe. Jag tycker att alla borde prova att dricka ett kaffe som har en lätt rostning. Vi är så vana vid mörkrostad rivigt kaffe så det blir en helt annan upplevelse att dricka ett delikat, elegant, mjukt och balanserat kaffe med bärig smak. Vid en lätt rostning går det att känna vad bönan egentligen är, kärnan av ett bär.
Koppar Lättrost, Tyresö, Sverige, 99 kr, 230 gram, 
kafferosterikoppar.se

LÄS MER: Clara Grabe: Sex utvalda viner till vegetariskt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Semlor Vintips