Clara Grabe tipsar om 6 viner som passar veganen.
Clara Grabe tipsar om 6 viner som passar veganen.

Det är inte särskilt ovanligt att det förekommer djurprodukter vid vintillverkning. Därför börjar det nu växa fram en trend med veganvänliga viner.

Vitt och vårigt

2016 Grüner Veltliner Pratsch, Österrike, nr 2922, 92 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol.
För cirka ett år sedan fick jag frågan om veganvänliga viner. Det var då väldigt svårt att söka information om vilka viner som var helt fria från djurprodukter. Nu skriver Systembolaget på flera viner ut att producenten uppger att vinet är veganvänligt. Vilken utveckling på bara ett år! Det säger helt klart något om efterfrågan. Här en frisk och fruktig Grüner för våren.

LÄS MER: Clara Grabe tipsar om 6 ekologiska vårfynd

Bubblig och flirtig

Prosecco Pizzolato, Extra Dry, Italien, nr 77130, 119 kr, 750 ml, 11 % alkohol.
Man kan lätt fråga sig på vilket sätt animaliska produkter förekommer i vin, det borde ju bara vara druvor. Det är framförallt vid klarning och filtrering som det förekommer ämnen som kan komma från djurriket. Det är inte alls nödvändigt och därför går fler och fler vinproducenter ut och uppger att de inte gör det. En typiskt flirtig och fruktig Prosecco.

Ekologisk ripasso

2015 La Fontanina Ripasso, Venetien, Italien, nr 99359, 199 kr, 750 ml, 14 % alkohol.
Det kommer förmodligen bli ännu mer vanligt att viner är certifierade som eko, bio, vegan eller ytterligare saker som vi ännu inte kommit på. Ripasso är en populär tillverkningsmetod som innebär att man sätter i gång en andra jäsning av vinet med hjälp av resterna vid tillverkning av Amarone. Det gör att alko­holen går upp och vinet får en kraftfullare karaktär.

Nordspanskt vin

2014 Mas Sinén Negre, Priorat, Spanien, nr 3635, 199 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol.
Priorat ligger i nordvästra Spanien och är ett vin­område med en väldigt hög lägstanivå. Här odlas druvorna på sluttningar mellan 100 och 1 000 meter över havet. I Priorat görs generellt mörka, bäriga och fylliga röda viner med djup smak. Ska man dricka det ungt är det helt klart en fördel att dekantera någon timme före så att vinet får luftas.

Biodynamiskt vin

2016 Montirius Vacqueras Garrigues, Rhône, Frankrike, nr 91313, 179 kr, 750 ml, 14 % alkohol.
Montirius gör inte bara ekologiska och veganvänliga viner utan tillämpar även biodynamiska principer i vingården. Man använder enbart naturpreparat för att stärka vinrankan och ser hela vingården som ett kretslopp där man ofta framställer sin egen gödsel. Här har ni ett fruktdrivet och smakrikt rött biodynamiskt vin.

LÄS MER: 6 drycker från svala regioner

Söt och fruktig

2017 Most Flor de Raim, Xarello, Spanien, nr 11964, 69 kr, 500 ml, alkoholfri.
Det här är en dryck som är gjord på druvor, precis som vin, men utan att sockret jäser till alkohol. Resultatet blir en fruktig, söt och elegant druvmust som passar perfekt till kryddstarka eller söta rätter. Xarel-lo är en druva som ofta används för att göra cava. Most Flor de Raim är en nyhet på Systembolaget som är både eko­logisk och veganvänlig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset