"Jag vill tänka revolution – inte tvätten", säger Clara Henry.
"Jag vill tänka revolution – inte tvätten", säger Clara Henry.

Efter en bok tillägnad mens är mångsysslaren Clara Henry aktuell med sin andra bok om jämställdhet. En simpel guide till att krossa en väldigt komplex struktur – patriarkatet.

Clara Henry är författaren och programledaren som slog med dunder och brak igenom 2014, när hon som tonåring la upp en Youtube-video på temat julmust. Sedan dess har hon varit en central del av Sveriges Youtube-elit och bland annat programlett Melodifestivalen.

I höst är hon aktuell med uppföljaren till boken ”Ja jag har mens, hurså?”.

– Det kändes som en naturlig uppföljare till mensen, som ju är ett feministiskt område där man kan nörda ner sig hur mycket som helst. Då tänkte jag ta ett steg tillbaka och se ut över den stora bilden av jämlikhet och feminism, säger Clara Henry.

LÄS MER: Metoo-uppropen: Ett år senare

”Inte simpelt någonstans”

Boken har hon döpt till ”Mot framtiden – en simpel guide i att krossa patriarkatet”. Men några simpla lösningar finns inte, menar hon.

– Det krävs förstås väldigt mycket, det är inte simpelt någonstans. Dels krävs enorma strukturella förändringar som tar väldigt lång tid att ändra på. Alla har ett ansvar för att bli medveten om hur faktan faktiskt ser ut. Det patriarkala samhället vi lever i är inte en åsikt – det är fakta.

”Att ens partner inte tar egna initiativ hemma utan väntar in order är ju ett problem”. Foto: Magnus Ragnvid

Hon menar att var och en måste reflektera för att bli medvetna – och således kunna förändra sina beteenden.

– Man måste läsa på och förstå hur man själv är och hur man gör skillnad på män och kvinnor. Det finns jättemycket vi kan göra på ett personligt plan, det kan vara så enkla saker som att ändra sitt tilltal. Om vi alla skulle ha gjort det skulle det en strukturell förändring.

Hon fortsätter:

– Det tror jag är jätteviktigt att prata om hemma så att man lär sig att detta är vanligt. Som kvinna är man den där som har koll på födelsedagar och när tvättiden ska bokas. Herregud, jag hade velat tänka på revolution i stället, men jag går runt och tänker på när jag ska tvätta.

Skriver om emotionellt arbete

Även föräldraledighet är ett ämne som har diskuterats länge. I sin bok skriver Clara Henry bland annat om kvinnors nackdelar i yrkeslivet när de stannar hemma med barnen.

– Som par kanske man tänker att man är jämställda i övrigt och tar ut olika långa föräldraledigheten för att det passar bäst för en själv. Men då ska man komma ihåg att för varje månad som pappan är hemma i stället för mamman, så ökar mammans förväntade inkomst med sju procent.

LÄS MER: Melika, 33, har åtta diagnoser – nu berättar hon sin historia

Clara Henry skriver även om emotionellt arbete i boken. Om att kvinnor får agera den ständiga projektledaren i hemmet, något hon säger blir som ett dubbelt arbete.

– Att ens partner inte tar egna initiativ hemma utan väntar in order är ju ett problem för både den som hela tiden förväntas projektleda, samt den som i längden hela tiden kommer bli överkörd.

Skrivit guide till patriarkat-kross

Namn: Clara Henry
Ålder: 24
Bor: Stockholm
Gör: Författare och programledare
Aktuell med: Boken ”Mot framtiden – en simpel guide i att krossa patriarkatet”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset