Kapten Darren Clarke med Rory McIlroy.
Kapten Darren Clarke med Rory McIlroy.

Det blev ingen fjärde raka Ryder Cup-seger för Europa.Fyra spelare tog inte en enda poäng – och då hjälpte det inte att orutinerade Europa hade en historiskt vass debutant i Thomas Pieters.– Våra spelare har gjort sitt bästa. Men USA förtjänade den här segern, säger kapten Darren Clarke.

Europa kom till Hazeltine i Minnesota med sex debutanter bland sina tolv spelare, men det är inte nykomlingarna som ska klandras för att USA lyckades vinna Ryder Cup.

Magnifike belgaren och kaptensvalet Thomas Pieters vann till exempel fyra av sina fem matcher i sin debut, ett nytt rekord. Spanjoren Rafa Cabrera Bello, också han debutant, var obesegrad i sina tre matcher.

Rutinerade spelare svek

Värre var det att 43-årige Ryder Cup-veteranen Lee Westwood, ett annat av Darren Clarkes tre kaptensval, visade svag form och dåliga nerver i avgörande lägen. Westwood förlorade alla sina tre matcher, två av dem efter att ha rasat ihop under sluthålen. Det tredje kaptensvalet, Martin Kaymer, fick stort förtroende och vann bara den sista av sina fyra matcher, men då var det redan för sent. Tyskens seger kom i singeln när USA redan hade säkrat seger, som till slut skrevs till 17–11.

– Jag är väldigt stolt över mina spelare, de har gjort allt jag har kunnat be om. Men vi kommer tillbaka starkare om två år, säger Clarke.

Fyra nollpoängare

Hans coachning kan ifrågasättas. Varför fick till exempel Kaymer spela bästboll med Sergio Garcia på lördagen, trots att Garcia tidigare på dagen hade svarat för en monsterupphämtning tillsammans med Cabrera Bello?

Henrik Stenson gjorde sin fjärde Ryder Cup och var en av spelarna som matchades hårt. Det blev två segrar på fem matcher.

Han hade fyra lagkamrater som inte lyckades ta en enda poäng – förutom Westwood även Danny Willett, Matthew Fitzpatrick och Andy Sullivan. I USA tog samtliga tolv spelare poäng och bidrog till den första amerikanska segern på åtta år.

David J Phillip/AP/TT
Europas Thomas Pieters – en historiskt vass debutant.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset