Mariah Carey tjänar gott om pengar på sin "All i want for christmas is you".
Mariah Carey tjänar gott om pengar på sin "All i want for christmas is you".

Clea tycker att julmusik är som ett plåster som suttit på för länge.

Varje år är det samma gamla visa. Bokstavligt talat. På Spotifys lista över mest spelade jullåtar i Sverige hittar vi låtar som ”Last christmas” med Wham och ”Mer jul” med Adolphson & Falk. Vi känner igen dem alla. Endast fyra av tjugofem låtar på listan är släppta på 2000-talet. Julmusik är som ett plåster som suttit på för länge. Det kliar lite, men gör för ont att dra av.

LÄS MER: Clea: Musiken är i ständig förändring

Så varför är vi så förutsägbara när det kommer till jullåtar? Kanske för att julafton är vår mest nostalgiska högtid. Vi vill ha det precis som när vi var små, eller som på amerikansk film. En annan förklaring är att det i själva verket inte är våra egna intressen som ligger bakom, utan musikindustrins. Det råder inget tvivel om att en populär jullåt är en lönsam affär. Så fort en låt spelas i ett publikt sammanhang (till exempel i en butik) så betalas det ut royalties till upphovsmannen och de som äger rättigheterna. En låt som spelas mycket under ett år är alltså bra för skivbolagen. En låt som fortsätter spelas mycket i 20 år är ännu bättre.

Låt mig ta ett exempel. Mariah Carey tjänar varje år ungefär 270 000 pund om året i royalties, enligt brittiska The Telegraph, från sin låt ”All I want for christmas” . Det är drygt 4,2 miljoner svenska kronor. Låten släpptes 1994. Det innebär att den spelats i 23 år och totalt inbringat nästan en miljard kronor enbart i royalties. Det är pengar som även skivbolaget tjänar, utöver Mariahs intäkter. Faktum är att hela idén med hennes julalbum kläcktes av Sonys dåvarande skivbolagschef Tommy Mottola som då var Mariah Careys make. Det är än i dag den mest populära jullåten.

Musikindustrin drar in pengar på att göra absolut ingenting och vi måste lyssna på samma smörja år ut och år in. Men det behöver inte vara så! Jag uppmanar till ändrat beteende, för du är faktiskt värd bättre musik. Här är därför min julklapp till dig, fem jullåtar som är bra, på riktigt . God jul!

LÄS MER: Clea: Vissa låtar har mer bakom texten än andra

1. River – Joni Mitchell
2. 2000 Miles – The Pretenders
3. O Come O Come – Sufjan Stevens
4. Frosty The Snowman – Cocteau Twins
5. Sankt Staffan Han Rider – Ital Skurk

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset