Metros kolumnist Clea Herlöfsson är dj och kanalansvarig för Red Bull Music.
Metros kolumnist Clea Herlöfsson är dj och kanalansvarig för Red Bull Music.

Gång på gång försöker folk ge sig på uppgiften att "förklara" vad musik är. Det finns en övertro på att musik går att konkretisera. Musik är fysiska ljudvågor, men det är också något mer än fysik, skriver Clea Herlöfsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det går inte att göra en dokumentär om musik. Låt mig förklara varför. När jag började se dokumentären ”The Art Of Listening” häromdagen blev jag snabbt uttråkad. Filmen handlar om vad musik egentligen är. Musik är ju min stora passion i livet, så varför tappade jag intresset? Därför att majoriteten av filmen går ut på att: 1. En gubbe sitter och pratar om ljudvågor i en studio och att 2. En kille sitter och pratar om sina synthar i en studio.

Det finns alldeles för många sådana här dokumentärer och de gör mig trött. Gång på gång försöker folk ge sig på uppgiften att ”förklara” vad musik är. Det är lite som att göra en dokumentär om vad konst är – väldigt svårt. Det finns en övertro på att musik går att konkretisera. Musik är fysiska ljudvågor, men det är också något mer än fysik. Musik är en bärare av känslor. Känslor som är helt individuella beroende på vem som lyssnar. Att höra en specialist prata om en låt är aldrig lika tillfredsställande som att höra den.

LÄS MER: Här är de bästa dokumentärerna att streama just nu

Lyckligtvis handlar inte alla musikdokumentärer bara om vad gubbar säger framför sina mixerbord. Netflix ”Hip Hop Evolution” är ett bra exempel. HBO:s ”The Defiant Ones” om relationen mellan stjärnproducenten Dr. Dre och Jimmy Iovine är ett annat exempel på en engagerande och välgjord dokumentär.

Anledningen till att de här skildringarna är bra är inte enbart att de har stora budgetar och kända namn som medverkar. Anledningen är att det inte är historien om musiken som berättas – det är historien om människorna bakom. Att Dr. Dre’s bror blev ihjälslagen i Compton säger mer om Dre’s musik än vilken kompressor-plugg han använder i sin studio.

LÄS MER: Lista: Här är 21 musikdokumentärer att se

En av mina favoritdokumentärer är ”No Distance Left To Run” om Blur. Den starkaste scenen i filmen är inte när bandet framträder för tiotusentals människor på Glastonbury, utan efteråt när sångaren Damon Albarn sitter ensam vid sidan av scenen, omedveten om att han blir filmad. Han tittar ner i marken och börjar gråta. Just den scenen visar att musik inte bara är ljudvågor – musik är en spegling av våra själar.

Plus: Att Svenska Akademien får titta sig själva i spegeln.

Minus: Människor som lever för sin semester. Lev nu i stället!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset