Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Arkivbild.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Arkivbild.

Hillary Clinton backar efter att ha delat ut en rejäl rallarsving mot Donald Trump-anhängare.Hon säger att hon ångrar sig, men passar samtidigt på att angripa motståndaren för att bygga sin kampanj på "paranoia" och "fördomar".

– För att generalisera grovt så kan man stoppa hälften av Trumps anhängare i vad jag kallar en korg av "deplorables", sade Demokraternas presidentkandidat tidigare under ett insamlingsmöte i New York.

Rasister och sexister

Ordet kan översättas med "förtappade" eller "bedrövliga". Denna skara består enligt Clinton av rasister, homofober, sexister, främlingsfientliga och islamofober.

Den andra hälften är medborgare som desperat vill se förändring, och känner sig svikna av regeringen, enligt Clinton.

Kampanjstaben hos Republikanernas presidentkandidat rasade och Trump själv förutspådde på Twitter att hon kommer att straffas av väljarna.

Senare sade Hillary Clinton att hon ångrar sitt uttalande. Men hon tillade att det är "bedrövligt" att Donald Trump byggt sin kampanj på fördomar och paranoia. Hon underströk också att hon kommer att fortsätta att peka på trångsynthet och rasistisk retorik under valkampanjen.

Clinton "olämplig"

Trump anser enligt ett skriftligt uttalande att angreppet på hans anhängare visar att Clinton är "olämplig" att bli USA:s president. På Twitter hävdar han att han respekterar "alla" som stöder henne.

Clinton besvarade uppgiften med en ironisk tweet där hon räknade upp grupper som han i sådana fall räknar bort: "svarta, muslimer, latinos, invandrare, kvinnor, krigsveteraner och alla så kallade 'förlorare' eller 'dumskallar'".

I en ny opinionsmätning har Trump knappat in på Clinton. I delstaterna Florida och Ohio, där den demokratiska kandidaten tidigare hade ett försprång, ligger de båda nu jämnt. I ytterligare fem delstater, bland dem Michigan och North Carolina, är det också nästan dött lopp.

Mätningen, som gjort av Ipsos för Reuters, kompletteras med analyser av väljarmönster. Men trots att Trump fått ökat stöd är sannolikheten 83 procent för att Clinton ska vinna. I Real Clear Politics sammanvägning av de senaste opinionsmätningarna har Clintons försprång i hela USA krympt till 2,7 procentenheter jämfört med 7,9 för en månad sedan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset