Studenter i Portland i Oregon protesterar mot Donald Trumps seger i förra veckans presidentval i USA.
Studenter i Portland i Oregon protesterar mot Donald Trumps seger i förra veckans presidentval i USA.

Demokraten Hillary Clinton fick över en miljon fler röster än republikanen Donald Trump, som ändå segrade i förra veckans presidentval i USA.

Enligt oberoende Cook Political Report, som i realtid följer rösträkningen, har Clinton i nuläget 1 160 817 röster fler är Trump.

Clinton fick stöd av drygt 62,4 miljoner väljare och Trump av 61,2 miljoner. USA:s komplexa valsystem handlar dock om elektorsröster, vilket gör att en kandidat kan vinna valet trots att han eller hon får färre röster än sin motståndare. Detta då den som segrar i en delstat i de allra flesta fall tar hem alla dess elektorsröster. Och det är de 538 elektorerna som formellt röstar fram presidenten, något som sker den 19 december.

Efter valet den 8 november har Trump stöd av 290 elektorer och Clinton 232. I delstaterna Washington, Utah, Oregon, New Jersey och Illinois är rösterna inte helt färdigräknade enligt Real Clear Politics, men det bedöms inte kunna påverka resultatet.

På sajten Change.org pågår en namninsamling för att förmå elektorerna att ändå rösta fram Hillary Clinton som USA:s president, ett upprop som understöds av protester runtom i landet. 4,3 miljoner människor har skrivit under namninsamlingen, men satsningen har dömts ut av politiska bedömare som orealistisk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset