Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

En ny FBI-utredning mot Hillary Clinton – precis före valet – "saknar motstycke", konstaterar Demokraternas presidentkandidat själv.Presidentvalets oktoberöverraskning har skakat om slutspurten mot Vita huset.

"Oktoberöverraskningen" i amerikanska val är ett begrepp för oväntade händelser som kan påverka valutgången. Den damp ner när FBI-chefen James Comey offentliggjorde att Clintons mejlhantering under hennes tid som utrikesminister ska utredas på nytt.

Vid ett framträdande i Daytona Beach i Florida dundrar Hillary Clinton mot James Comeys agerande.

– Det är rätt konstigt att släppa något sådant, med så lite information, precis före ett val, säger hon vid kampanjmötet.

FBI-chefen har fått massiv kritik för just det, att han gick ut offentligt med så svagt underlag och precis före valet. Det strider inte bara mot justitiedepartementets interna regler – Comeys chefer, justitieministern och departementsledningen, varnade honom för att offentliggöra den återupptagna utredningen.

Hittades i sexutredning

Beskedet kom bara elva dagar innan valet – och Comey konstaterade själv i ett brev till en rad kongressledamöter att FBI inte ens vet om de nya mejl som ska granskas har någon betydelse.

De nyupptäckta mejlen finns i en helt annan FBI-utredning, nämligen den mot den skandalomsusade tidigare demokratiske kongressledamoten Anthony Weiner, som misstänks ha skickat sex-sms till en 15-årig flicka.

Vid en pressträff på fredagen, bara timmar efter att FBI-chefens brev hade blivit offentligt, uppmanade hon utredarna att jobba snabbt.

– Amerikanska folket förtjänar att få alla och fullständiga fakta omedelbart, sade hon.

– Jag är övertygad om att vad det än är, kommer det inte att ändra beslutet som fattades i juli, fortsatte hon och syftade på att FBI i somras rekommenderade att inte väcka åtal.

Clinton i Florida

Inför presidentvalet den 8 november leder Clinton klart i opinionsmätningarna, men republikanen Donald Trump lät inte tillfället gå förlorat. På ett kampanjmöte i Manchester, New Hampshire, deklarerade han – triumferande, enligt nyhetsbyrån AFP – sin ståndpunkt att hon inte duger för ämbetet, medan anhängare skanderade: "Lås in henne!"

Republikanernas kampanj besväras för sin del inte bara av envisa vittnesmål om Trumps plumpa uppförande mot kvinnor, utan också av en rättegång där hans partikamrat guvernören Chris Christie utmålas som mobbare, med medarbetare som tar till maffiametoder mot politiska motståndare.

Häcklade av Springsteen

Rättegången, som avslutades i fredags, handlar om en händelse 2013, då Christies stab lät strypa trafiken på en bro till Manhattan, vilket bland annat hindrade räddningspådrag. Händelsen har häcklats av bland andra rocksångaren Bruce Springsteen.

Det har också noterats i veckan, när uppgifter om kampanjfinansiering offentliggjorts, att Trump inte uppfyllt alla löften om att lägga in stora privata pengar i jakten på presidentposten. Demokraternas "krigskassa" är nästan fyra gånger större.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset