Hillary Clinton anländer till ett valtal vid University of North Carolina, i Greensboro.
Hillary Clinton anländer till ett valtal vid University of North Carolina, i Greensboro.

Hillary Clinton är efter några dagars sjukfrånvaro tillbaka i jakten på en plats i Vita huset.Samtidigt har Donald Trump presenterat ett nytt paket med skattelättnader – och säger nu att han tror att president Barack Obama är född i USA.

Clinton flög från New York för ett kampanjmöte i Greensboro, North Carolina, där hon efter talet lämnade podiet till tonerna av James Browns "I feel good".

Efter talet återupprepade hon varför hon först inte nämnt att hon drabbats av icke smittsam lunginflammation, när hon fick diagnosen i fredags.

– Från mitt perspektiv trodde jag att jag skulle kunna jobba mig igenom det och att det inte fanns någon anledning att göra en sådan stor sak av det, sade hon till reportrar på plats.

Efter talet skulle hon vidare till en kampanjmiddag i Washington.

"Född i USA"

Hennes motståndare, Republikanernas Donald Trump, säger samtidigt i ett uppmärksammat uttalande att han tror att president Barack Obama är född i USA, till skillnad från sin tidigare linje. Uttalandet kom under natten från Trumps kampanj.

2011 var Trump en av dem som drev den så kallade "birther"-kampanjen, där han ifrågasatte om president Barack Obama verkligen var född i USA och inte i Kenya. Det ledde till att Obama visade upp sin födelseattest från Hawaii.

Uppdaterat skatteprogram

Under torsdagen höll han också ett tal på New York Economic Club, där han presenterade ett uppdaterat paket med stora skattelättnader för att ge en skjuts åt landets ekonomi.

Han pratar nu om att det skulle kosta 4,4 biljoner dollar, mot tidigare 10 biljoner dollar. Enligt förslaget skulle de allra rikaste skattebetalarna få betala lägre marginalskatt än i dag.

Trump säger att hans reformpaket och omförhandlade handelsavtal skulle ge en tillväxt på 3,5 procent, men att hans tillväxtmål är 4 procent på årsbasis, ett mål som från början lanserades i primärvalen av hans dåvarande rival Jeb Bush. Förra året hade USA en tillväxt på 2,4 procent. Trump säger att tillväxten kommer att generera 25 miljoner nya jobb.

– Allt som är sönder i dag kan fixas, varje misslyckande kan vändas till stor succé, sade Trump i talet.

Skära i nationella kostnader

När hans tidigare paket presenterades fick det kritik både inom det republikanska partiet och från motståndarlägret i Demokraterna för att vara för kostsamt.

Trump berättade i sitt tal också om sin plan, kallad "pennyplan", för att minska federala kostnader för att finansiera skattelättnaderna. Han sade att det skulle sänka utgifterna för de flesta federala program, förutom för försvaret, med 1 procent per år.

Men det skulle inte täcka kostnaderna för skattelättnaderna, enligt experter som nyhetsbyrån Reuters har pratat med efter talet.

Andrew Harnik/AP/TT
Hillary Clinton är tillbaka.
Evan Vucci/AP/TT
Donald Trump talar på Economic Club of New York.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset