Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton landar i Iowa efter att nyheten om att FBI åter ska granska hennes e-post briserat.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton landar i Iowa efter att nyheten om att FBI åter ska granska hennes e-post briserat.

Elva dagar före presidentvalet slog en bomb ner: FBI återupptar utredningen mot Hillary Clinton.Nya mejl ska ha upptäckts i en utredning kring den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner, som misstänks ha skickat sex-sms till en 15-åring.

New York Times rapporterar att det rör sig om tusentals mejl som kom fram när FBI beslagtog elektronisk utrustning som tillhör Clintons medarbetare Huma Abedin, som sitter i ledningen för Clintonkampanjen, och hennes make Anthony Weiner, en skandalomsusad tidigare kongressledamot för Demokraterna.

FBI undersöker sedan tidigare bland annat sexuellt explicita sms och bilder som Weiner misstänks ha skickat till en 15-årig flicka i North Carolina.

Huma Abedin var tidigare biträdande stabschef på amerikanska UD när Hillary Clinton var utrikesminister 2009-2013.

"Kommer skada henne"

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump jublar åt beskedet från FBI – som kan skada hans motståndare allvarligt i slutstriden om presidentposten.

– Hillary Clintons korruption är av en omfattning som vi aldrig har sett tidigare, säger Trump till jublande anhängare i Manchester i den amerikanska delstaten New Hampshire. Triumferande karaktäriserade han FBI-granskningen som "större än Watergate".

Hans anhängare var lika entusiastiska och ropade: "lås in henne".

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, ser det som väldigt olyckligt för Hillary Clinton att den återupptagna FBI-utredningen kommer så nära inpå valet.

– Det här har legat som en osäkerhet över hela hennes kampanj och när FBI i somras bestämde sig för att inte åtala var det många som menade att hon hade klarat av ett av de stora problemen som hon hade. Bara det faktum att utredningen återupptas kommer att skada henne, säger han till TT.

– Det här är det sista Hillary Clinton vill ha, de sista elva dagarna.

"Utöver det vanliga"

TT: Hur besvärande har mejlaffären egentligen varit för Clinton, hur uppfattas den av allmänheten?

– Den har bekräftat en bild som många har av henne som opålitlig och en person som försöker fixa och trixa.

FBI:s granskning fokuserar på om de nya mejlen kan innehålla hemligstämplad information. Men FBI-chefen James Comey påpekar i ett brev till kongressen att det ännu inte går att avgöra vilken betydelse de har eller hur lång tid utredningen kan komma att pågå.

Clintons kampanjledare John Podesta säger i en kommentar att "FBI-chefen är skyldig det amerikanska folket att omedelbart ge alla detaljer om det han nu utreder".

Podesta noterar också att det "är något utöver det vanliga att vi får se något sådant här bara elva dagar före ett presidentval".

UD kommer samarbeta

Hillary Clinton använde den omstridda privata mejlservern under sin tid som utrikesminister i president Barack Obamas regering. Amerikanska UD gör klart att departementet kommer att samarbeta med FBI om det för en sådan förfrågan.

– Men just nu har vi inga ytterligare uppgifter eller någon mer information, säger UD-talesmannen Mark Toner till reportrar.

FBI beslutade tidigare i höstas att avbryta granskningen av Clintons mejlserver. Men Comey ansåg då att hennes hantering varit "extremt vårdslös".

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan skriver i ett uttalande att Clinton "har sig själv att skylla". Han uppmanar också på nytt USA:s högste underrättelsechef James Clapper att avbryta alla föredragningar för Hillary Clinton som innehåller hemligstämplad information.

Loren Elliot /AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Arkivbild.
Carolyn Kaster /AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton pressas igen. FBI har beslutat att återuppta utredningen om hennes privata e-postserver. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset