Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton håller i en bebis när hon kampanjar i Charlotte i vågmästarstaten North Carolina.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton håller i en bebis när hon kampanjar i Charlotte i vågmästarstaten North Carolina.

Knappt två veckor före president- och kongressvalet i USA storsatsar demokraten Hillary Clinton i traditionellt republikanska delstater. Detta för att hjälpa partikamrater i kongressen som står inför tuffa omval – vars framgångar även gynnar henne.

Om Clinton blir USA:s nästa president behöver hon allt stöd hon kan uppbringa från kongressen. I princip alla reformer och nya lagar en president lägger fram måste godkännas av dess båda kamrar senaten och representanthuset.

– En god relation med kongressen är otroligt viktig, det är ju så USA är tänkt att styras, säger Richard Himelfarb, statsvetare vid Hofstra University i New York.

Politikerförakt

I nuläget har Republikanerna majoriteten i både senaten och representanthuset. Det är ett viktigt skäl till att demokraten Barack Obama haft så svårt att få igenom sin politik, till exempel en utlovad invandringsreform. De senaste åren har kongressen fattat rekordfå beslut och en frustrerad Obama har i vissa frågor använt sig av exekutiv order, ett slags dekret som kan utfärdas inom ramarna för presidentämbetet. Det har spätt på det redan rådande politikerföraktet i USA ytterligare.

– Bruket av exekutiv order har vissa risker. En amerikansk president vill inte bli känd för sitt envåldsstyre, som den som inte samarbetade med kongressens folkvalda, säger Himelfarb.

– Kongressvalet är den hetaste frågan just nu. Det är tydligt att Trump håller på att sjunka, frågan är hur stor del av kongressledamöterna han drar med sig.

Storsatsning

Troligen kommer Republikanerna att behålla makten i representanthuset efter valet den 8 november, men Demokraterna har vissa möjligheter att återta majoriteten i den 100 platser tunga senaten. Senaten är extra viktig för en president, då den godkänner dennes nomineringar av ministrar, ambassadörer, höga tjänstemän och domare. I nuläget är Högsta domstolen en domare kort eftersom senaten vägrat att godkänna Merrick Garland, som Obama utsåg efter att den konservative domaren Antonin Scalia avled i våras.

Opinionsläget inför kongressvalen följs mycket noga av veteranpolitikern Clintons kampanj. Trumps upprepade anklagelser om valfusk, vilket inga fakta stödjer, kan resultera i att republikanska väljare stannar hemma på valdagen vilket Clinton vill dra nytta av. I förra veckan meddelade Clintons kampanjchef Robby Mook att man satsat nära motsvarande 900 miljoner kronor på reklam och aktiviteter i kongress- och guvernörsval i främst delstaterna Ohio, Pennsylvania, Nevada, Arizona, Missouri och Indiana, flera av dem klassiska republikanska stater.

Kända profiler

Clinton storsatsar också på vågmästarstaterna North Carolina och Florida, där förtidsröstningen inletts och där republikanen Donald Trump måste vinna om han ska ha någon chans att flytta in i Vita huset. Publikdragande profiler som Clintons dotter Chelsea, presidentparet Michelle och Barack Obama och artisten Miley Cyrus skickas ut för att kampanja.

– Demokraterna är väldigt offensiva i republikanska stater nu. De tyder på att de känner sig trygga i vågmästarstaterna, att de har råd att lägga pengar på andra ställen, säger Himelfarb.

John Locher/AP/TT
President Barack Obama hälsas av demokraten Catherine Cortez Masto, som kandiderar till USA:s senat, före ett valtal för partikamraten Hillary Clinton i Nevada.
Susan Walsh/AP/TT
President Barack Obama kampanjar för sin partikamrat och tidigare utrikesminister Hillary Clinton i Las Vegas i Nevada.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset