President Barack Obama valtalar framför 11 000 personer i Kissimmee, Florida.
President Barack Obama valtalar framför 11 000 personer i Kissimmee, Florida.

Under valrörelsens sista skälvande dagar kampanjar president Barack Obama intensivt – både för att få Hillary Clinton vald och för att skydda sitt politiska eftermäle.

Osceola County Stadium i centrala Florida är fyllt långt upp på läktarna. Uppskattningsvis 11 000 människor jublar, håller upp plakat och dansar. Nyss sjöng Stevie Wonder sin specialkomponerade sång för Hillary Clinton. Strax är det dags för president Obama att gå upp på scenen.

– Presidenten är toppen och han hjälper verkligen henne. Han är vältalig och håller sig till sanningen, till skillnad från Donald Trump, säger kommunikationskonsulten Marilyn Jackson som hänger över ett av kravallstaketen.

Flera popstjärnor

I ljuset av bristande entusiasm bland unga väljare och det jämna opinionsläget i många vågmästardelstater har demokraten Clinton kallat in det tunga artilleriet. Det populära presidentparet Barack och Michelle reser landet runt och i helgen framträdde bland andra artisterna Jay Z, Beyoncé och John Bon Jovi och manade demokrater att gå och rösta. Och kvällen före valet framträder paret Obama tillsammans med familjen Clinton och bland andra rockstjärnan Bruce Springsteen i Philadelphia. Offensiven står i bjärt kontrast mot republikanen Donald Trumps – han kampanjar till största del ensam.

Trump är inte populär bland folkmassorna på Osceola County Stadium, och när president Obama väl intar talarstolen levererar även han några attacker.

– Den som styr i Vita huset måste respektera kvinnor, säger han med skärpa och hänvisning till sexanklagelserna mot republikanen.

Florida avgör

Men till största del är Obamas budskap ljust och väl avvägt med tanke på det egna arvet. Han påminner om de senaste åtta årens framsteg – om sjukförsäkringsreformen, terrorledaren Usama bin Ladins död, de avslutade krigen och de nya jobben – och skojar om sitt gråa hår. Och så inskärper han vikten av att åhörarna går och röstar.

– Alla dessa framgångar är bortkastade om vi inte vinner valet. Och vinner vi i Florida så är det klappat och klart.

Obama talar effektivt och rösten bär när han säger att presidentvalet inte kunde vara enklare eftersom det går att rösta på den kanske mest kvalificerade kandidaten någonsin. Åhörarna skanderar "Obama" men han leder dem att ropa "Hillary".

"Tuff dam"

Biologen Marie Bender, som lyssnar tillsammans med sin juridikstuderande dotter Crystal Britt är redan övertygad.

– Jag är en ensamstående mamma till fem barn. Hillary står på min sida. Jag älskar henne, hon är en tuff dam, säger hon.

Barack Obama avgår i och med att USA:s nästa president svärs in den 20 januari. I nuläget tycker omkring 52 procent av amerikanerna att han gör ett bra jobb.

Ola Torkelsson / TT
Artisten Stevie Wonder spelade innan president Obama gick upp på scenen och talade.
Ola Torkelsson / TT
Osceola County Stadium i centrala Florida är fyllt långt upp på läktarna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset