Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Arkivbild.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Arkivbild.

Valkommittén i Wisconsin i USA har beslutat att räkna om rösterna i presidentvalet i delstaten. Staben bakom den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons ansluter sig till begäran om omräkning, medan tillträdande presidenten kallar den "svindleri".

Demokraterna har inte upptäckt några försök att hacka sig in i eller på annat sätt manipulera rösträkningsutrustningen, enligt Marc Erik Elias, valadvokat på Clintons sida.

– Men när nu en omräkning har initierats i Wisconsin tänker vi delta för att säkerställa att den processen fortskrider på ett sätt som är rättvis mot alla parter, säger han.

Den tillträdande presidenten Donald Trump från Republikanerna vann mycket knappt över Clinton i Wisconsin, med bara drygt 27 000 röster.

Manuell omräkning

Begäran om en omräkning kommer från Jill Stein, som var presidentkandidat för Gröna partiet. Valkommittén i Wisconsin har kommit överens om att godkänna hennes begäran.

Omräkningsprocessen, som innebär att nästan tre miljoner röstsedlar ska undersökas för hand, beräknas starta i slutet av nästa vecka sedan Steins kampanj har betalat för kostnaderna, uppger valkommittén.

Enligt lag måste omräkningen vara klar senast den 13 december, vilket kan innebära många sena kvällar och helger för att avsluta jobbet i tid, enligt kommittén.

I delstaten Pennsylvania vann Trump över Clinton med drygt 70 000 röster och med och knappt 11 000 i delstaten Michigan. På måndag ska Stein lämna in begäran om omräkning i Pennsylvania, och på onsdag i Michigan – och även här kommer Clintons stab att stå bakom, säger Marc Erik Elias.

Trump: "svindleri"

Enligt experter finns nästan ingen chans att en omräkning skulle innebära något för slutresultatet i det amerikanska presidentvalet. Men Jill Stein, som säger sig ha samlat in 4,8 miljoner av de 7 miljoner dollar omräkningarna skulle kosta, säger sig ha ett mål:

"Dessa omräkningar är del av en valintegritetsrörelse som försöker belysa precis hur opålitligt det amerikanska valsystemet är", står det på hennes webbsida.

Den tillträdande presidenten Donald Trump kallar i ett uttalande Gröna partiets begäran om omräkning för "svindleri, och han konstaterar att Jill Stein fick mindre än en procent av rösterna totalt och att hon inte ens fanns med på valsedlarna i fler delstater.

Enligt Trump handlar hennes begäran om ett sätt "att fylla sina kassakistor med pengar som till största del aldrig någonsin kommer att användas till denna löjliga omräkning".

Cliff Owen/AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset