Skräckhiphopgruppen Insane Clown Posse. Arkivbild.
Skräckhiphopgruppen Insane Clown Posse. Arkivbild.

De läskiga clownerna som först plågade USA har spritt sig till Sverige och gjort sig skyldiga till både hot och våld. Seriösa clowner såväl i Sverige som utomlands fördömer beteendet.

Sveriges mest kända clown, Manne af Klintberg, sade i helgen till Göteborgs-Posten:

– Det är en farsot eller smitta att det har blivit en trend. Jag har aldrig sett någonting sådant här tidigare.

Sjukhusclowner gick samman och skrev en debattartikel på SVT Opinion där de menar att personerna som maskerar sig för att skrämma, hota och skada inte är några clowner och "inte ska förknippas med hårt arbetande clowner".

Skräckclowner tar avstånd

I USA har fans till skräckhiphopgruppen Insane clown posse (ICP), så kallade Juggalos, tagit avstånd från clownerna. Juggalos och Insane clown posse brukar sminka sig som just läskiga clowner.

"Juggalo-subkulturen ligger inte bakom den senaste tidens läskiga clown-våg. Den är en hängiven fan-grupp till musiker", skriver Dustin Lane, fotograf och Juggalo i tidningen New York Times.

En av gruppens medlemmar, Violent J, tar tillfället i akt att vända fokus mot FBI, som 2011 beskrev Juggalos som ett "kriminellt hybridgäng". ICP har upptäckt en hel armé av läskiga clowner, men de bär inte smink, skriver han i tidningen Time och syftar på FBI.

Inte en PR-kupp

När clownerna först dök upp var det många som spekulerade i om de var ett sätt att marknadsföra nyversionen av "Det" – filmatiseringen av Stephens King bok om skräckclownen Snåljåp med svenske Bill Skarsgård i huvudrollen. Detta har dock dementerats av produktionsbolaget.

"New line är absolut inte involverade i vågen av clowner", skrev bolaget till The Hollywood reporter i slutet av september.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset