Colombias president Juan Manuel Santos, till vänster, skakar hand med Rodrigo Londono, Farcs ledare, i samband med att det reviderade fredsavtalet skrevs under den 24 november.
Colombias president Juan Manuel Santos, till vänster, skakar hand med Rodrigo Londono, Farcs ledare, i samband med att det reviderade fredsavtalet skrevs under den 24 november.

Under torsdagsmorgonen svensk tid stod det klart att Colombias kongress godkänt ett omgjort fredsavtal med Farcgerillan, efter att ett tidigare förslag röstades ner i en folkomröstning. Det här behöver du veta.

I en mening, vad är det som har hänt?
 

Ett fredsavtal som syftar till att sätta punkt för den 52-åriga konflikten mellan Farcgerillan och den colombianska regeringen har slutligen godkänts av landets kongress.

Vad var röstsiffrorna?

130–0 i underhuset och 75–0 i senaten, rapporterar TT. Den tidigare presidenten Álvaro Uribe och hans parti Demokratiska centern medverkade inte i omröstningen då de menade att den gav för stora eftergifter till Farcgerillan.

► LÄS MER: Colombias fredsavtal röstades ned – det här behöver du veta

 

Men jag trodde det där avtalet röstades igenom för jättelänge sedan?

Det var tanken, någonting Metro tidigare skrivit om. Tidigare, i oktober, hölls en folkomröstning om avtalet. Med röstsiffrorna 49,74 respektive 50,24 procent röstades dock det fredsavtalet ned – trots att alla stora opinionsundersökningar visade på att "Ja"-rösten skulle vinna stort. En anledningen till att avtalet då röstades ned var att det ansågs vara förlåtande mot Farcgerillan.

Den här gången hölls ingen folkomröstning i frågan, vilket ansågs öka chansen för att avtalet skulle röstas igenom.
 

Okej, så var är skillnaderna i det nya avtalet?

Som BBC skriver har ett antal saker som ansågs vara problematiska med det tidigare avtalet förändrats. Bland annat kommer fredsavtalet inte skrivas in i grundlagen. Farcgerillan kommer också att behöva dela med sig av all information gällande den droghandel de varit involverad i. Farcgerillan kommer dessutom att behöva ge upp alla sina tillgångar, pengarna kommer att gå till att ge pengar till offer för konflikten.

► LÄS MER:  Farc lovar att ersätta offren
 

Vad innebär avtalet i grunden?

Avtalet, som är runt 297 sidor långt, innebär i grunden att Farcgerillan återintegrerar sig i det colombianska samhället och lämnar över sina vapen. Avtalet är mycket intrikat och adresserar allt från landreformer till droghandel.
 

Vilka är Farcgerillan egentligen, och varför har de varit i krig med Colombias regering?

Farcgerillan, Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé, är en gerillaorganisation som 1964 bildades som den militära grenen av Colombias kommunistiska parti. Farc har klassificerats som en terrororganisation av Colombia, USA, Kanada, Chile och Nya Zealand. Farcgerillan anser sig representera Colombias fattiga jordbrukare och motsätter sig USA och multinationella företags inflytande.

I konflikten menar Farc att de kämpar för att skydda bönder och fattiga i Colombia samt att införa kommunism i landet. Regeringen hävdar å sin sida att de vill bibehålla stabilitet och ordning i Colombia. Vid sidan av dessa parter finns också andra vänsterinriktade gerillagrupper och en serie högerinriktade paramilitära grupper.

Så, vad händer nu?

Farcgerillan har lovat att lämna sina läger och flytta till en serie olika platser i landet, enligt New York times. De kommer sedan att påbörja sina liv som civila och ge upp sina vapen under övervakning av FN-inspektörer.

► LÄS MER: Farc röstar om historiskt fredsavtal

 

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Colombia