Campande fredsaktivister vaknar till nyheten att president Santos tilldelats Nobels fredspris.
Campande fredsaktivister vaknar till nyheten att president Santos tilldelats Nobels fredspris.

I Colombia jämförs fredspriset till president Juan Manuel Santos Calderón ofrånkomligen med det magiska ögonblicket för 34 år sedan då Gabriel García Márquez fick Nobelpriset i litteratur.

Flera tidningar gör kopplingen till de två colombianernas – landets hittills enda som tilldelats ett Nobelpris – gemensamma engagemang för fred. "Båda arbetade med syftet att finna vägar till nationell försoning", skriver El Nuevo Siglo i en analys.

Det var president Santos som utlyste tre dagars landssorg när "Gabo" avled i april 2014. García Márquez fick sitt Nobelpris 1982 som en av de främsta företrädarna för magisk realism, en litteraturgenre särskilt stark i Latinamerika, och mest känd och älskad för romanen "Hundra år av ensamhet".

Förvånad glädje

Till La Republika säger Amilkar Acosta Medina, chef för Federación Nacional de Departamentos:

– Förtjusta firar vi fredspriset som tilldelats president Santos. Colombia förtjänar det efter de historiska steg som nu tas, även bortsett från snubblandet i folkomröstningen. Gabo och Santos, våra två Nobelpristagare sammanvävda för samma sak: freden.

På Bolívarplatsen i centrala Bogotá vaknade en grupp campande fredsaktivister till nyheten att presidenten fått fredspriset.

– Vi tar emot den förvånande nyheten med glädje och optimism. Det är ett budskap om hopp och solidaritet som den europeiska gemenskapen erbjuder oss, sade en representant till El País.

Ökat fredshopp

Reuters talade med 35-årige Juan Tomás Gómez som höll på att lasta av en lastbil i huvudstaden. Han var säker på att fredspriset kommer att bidra till ett slut på det över 50 år långa inbördeskriget.

Adriana Pérez, en 26-årig lärare också i Bogotá, reagerade på liknande sätt:

– Det här ger mig hopp om att priset bidrar till fred med Farc, även om det inte får ske över folkets huvuden, sade hon med anspelning på att folkomröstningen den 2 oktober som slutade med en knapp seger för nej-sidan till det framförhandlade fredsavtalet med den marxistiska Farc-gerillan.

Bertil Ericson/TT
Så här såg det ut senast Colombia fick ett Nobelpris. Litteraturpristagaren Gabriel García Márquez med kung Carl Gustaf i Stockholms konserthus 1982. Arkivbild.
Fernando Vergara/AP/TT
Colombias president Juan Manuel Santos gratuleras av hustrun María Clemencia Rodríguez i samband med pressträffen om fredspriset.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset