Colombias president Juan Manuel Santos skakar hand med FARC-gerillans general Timoleón Jiménez i samband med att sidorna skrivit under avtalet den 26 september.
Colombias president Juan Manuel Santos skakar hand med FARC-gerillans general Timoleón Jiménez i samband med att sidorna skrivit under avtalet den 26 september.

Under natten till måndagen svensk tid röstades det fredsavtal som Colombias regering och FARC-gerillan kommit överens om ned i en nationell folkomröstning. Det här behöver du veta om det.

 I en mening, vad är det som har hänt?

Med röstsiffrorna  49,75 respektive 50,24 procent valde en majoritet av Colombias röstberättigade att rösta nej till det fredsavtal som skulle innebära slutet på konflikten mellan FARC-gerillan och Colombia.
Okej, varför är det en sådan stor grej?
 
För det första indikerade alla stora opinionsundersökningar att "Ja"-rösten skulle vinna stort, enligt  New York times. För det andra innebär det att ingen riktigt vet vad som nu kommer hända i frågan om den 52-åriga konflikten mellan gerillan och Colombia. Båda sidor har svurit att inte fortsätta strida, men om fredsavtalet inte skrivs under innebär det att kriget rent tekniskt sett fortfarande pågår.
  
Okej, men vilka är FARC-gerillan?
 
FARC-gerillan, Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé, är en gerillaorganisation som bildades 1964 som en militär gren av Colombias kommunistiska parti. Sedan 1993 är dock organisationerna separata. FARC har klassificerats som en terrororganisation av Colombia, USA, Kanada, Chile och Nya Zealand. Brazilien, Venezuela, Argentina, Ecuador och Nicaragua har dock inte gjort det.
 
Enligt FARC själva representerar dem Colombias fattiga jordbrukare i kampen mot Colombias överklass. Gruppen motsätter sig USA och multinationella företags stora inflytande. Gruppen finansieras hjälp av narkotikahandel, kidnappning, gisslantagling, utpressningar och bankrån.
 
 
Men vad handlar inbördeskriget om?
 
FARC å sin sida har som mål att skydda bönder och fattiga i Colombia och att införa kommunism i landet. Den Colombianska regeringen hävdar att de kämpar för stabilitet och ordning. Vid sidan av FARC och regeringen finns också andra vänsterinriktade gerillagrupper och en serie högerinriktade paramilitära grupper.

► LÄS MER:  Farc lovar att ersätta offren
 
  
 
Vad handlar fredsavtalet om då?
 
Det 297 sidor långa avtalet innebär i grunden att FARC lämnar över sina vapen och återintegrerar sig i samhället efter decennium av gerillakrigsföring i Colombias djungel- och bergsregioner. Avtalet har tagit 4 år att avtala fram och adresserar också frågor till exempel landreform och droghandel.
 
 
Men fred är ju bra, varför röstades avtalet ned?
 
Striderna mellan FARC och regeringen har redan formellt upphört sedan en vapenvila sedan slutet av augusti och ingen sida planerar att återuppta sidorna. Det stora problemet för många Colombianer är att avtalet inte anses gå hårt nog mot FARC-gerillan, enligt  Washington post.
 
Avtalet innebär bland annat att FARC-soldater som inte misstänkts ha begått brott mot mänskligheten kommer att benådas och kunna leva vanliga civila liv. Många vill istället att FARC-medlemmar ska kunna dömas som droghandlare, mördare och våldtäktsmän och vill se att avtalet omförhandlas.


► LÄS MER: EU stryker Farc från terrorlista
 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Krig