Metros krogskribent Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Sorelle Bistro

Sorelle Bistro

Betyg 2

Söder om Göteborg, en dryg mil från Linnéplatsen, pågår uppförandet av en satellitstad. Eller en ”blandstad”, som initiativtagarna och byggherrarna själva kallar det. Officiellt är dock namnet på projektet Nya Hovås. Gissningsvis för att det ligger i Hovås. Och är nytt. Man måste applådera tydligheten i namnet. Här byggs nu nya lägenheter och kontor. Ambitionen är att landsbygdens lugn och natur ska kombineras, byggas ihop, med typiska urbana kvaliteter såsom shopping och restaurangliv. Och ambitionerna – liksom investeringarna – är höga. Man försöker sälja in den nya ”drömstaden” som något som ska attrahera alla.

Men risken med att försöka fånga in ett brett klientel och bygga efter någon slags minsta gemensamma nämnare är naturligtvis att ingen slutligen känner sig hemma. Här står initiativtagarna inför en utmaning. Projektet ska stå färdigt 2020. Men redan nu finns en ny restaurang mitt i smeten av byggnadsställningar och stadsdrömmar. Mitt i ett hyperdesignat futuristiskt tempel närmare bestämt ligger den italienska restaurangen Sorelle Bistro. Exteriören består av ett gyllene raster. Nedre delen ockuperas av skobutiker, florister och restauranger. Den övre delen är en skola. Och runt byggnaden flyter en yta av parkeringsplats/byggplats. Kanske inte den roligaste utsikten för en restaurang. Sorelle Bistros filosofi är likt den för övriga Nya Hovås: menyerna inleds med förklaringar som ”något för alla” och ”folkligt”.

Jag går in under en brunch och får ta del av ett smörgåsbord från menyn, bland annat charkuterier, olika vedugnseldade pizzor, lasagne och ”hembakade” kakor. Ett således utmärkt sätt att testa kökets olika kvaliteter och färdigheter. Och inget fel i klassisk comfort food, men rätterna lyfter inte till några oerhörda höjder. Men det är billigt. Man känner sig definitivt inte lurad. Det är uttalat att restaurangen använder sig av de bästa råvarorna, men intrycket är av en annan karaktär.

Jag försöker diskutera råvaror med kocken i det öppna köket, men det handlar merendels om ananas från konservburkar. Personalen ger en varm och vänlig service, och konceptet att vilja fånga in många behöver inte vara klandervärt, men Sorelle kommer inte locka matintresserade från stan att hoppa på foodie-bussen ut till Hovås. Slutintrycket blir att Sorelle kommer att ses som en naturlig kvarterskrog och samlingsträff för de nyinflyttade att besöka när dessa inte orkar laga mat. Gott så.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset