22-åriga brittiskan Sophia "Djarii" White försörjer sig som stremare.
22-åriga brittiskan Sophia "Djarii" White försörjer sig som stremare.

Miljontals människor över hela världen väljer bort vanlig tv för att titta på när andra spelar datorspel. På Dreamhack i Jönköping finns flera kända streamare på plats. – Det här är mitt jobb, säger Djarii från England.

Förra året sände i genomsnitt 1,7 miljoner streamare någon gång varje månad på streamingsajten Twitch. Totalt sände de över 241 miljarder minuter, eller 459 366 år.

Och många tittar. I snitt 550 000 personer ser samtidigt på någon sändning på Twitch.

Sophia "Djarii" White, en 22-åring från Storbritannien, har streamat i drygt tre år och har en stor följarskara.

– Min kompis bröt sin handled, så vi blev uttråkade och började streama tillsammans. Då trodde vi inte att det skulle bli något av det, vi gjorde det egentligen bara för vänner, säger hon till TT medan hon förbereder en sändning från Dreamhack i Jönköping.

– Plötsligt började vi få fler och fler tittare varje dag och nu har vi massor som tittar.

"Väldigt interaktivt"

Men vad är det som lockar med att se andra spela spel? Djarii spelar det omåttligt populära onlinespelet World of Warcraft, men har också kontakt med sina tittare medan hon spelar.

– Grejen är att man inte är begränsad till att titta. Man kan inte bara chatta – utan prata med oss, vara en del av sändningen och spela tillsammans med oss. Det är väldigt interaktivt, säger hon.

Och det finns pengar att tjäna. Djarii streamar på heltid och försörjer sig på det. Utöver att dyka upp på arrangemang som Dreamhack finns det flera sätt att tjäna pengar.

– Det finns så klart sponsorer, vilket nog är den största delen av pengarna för många. Man kan också teckna abonnemang på min kanal och tittarna kan ge dricks. Minst tjänar man nog på annonser, säger Djarii.

TT: Tror du att du fortfarande gör det här om tio år?

– Det är en rätt mättad marknad just nu och det kanske kommer att utvecklas till något helt annan i framtiden. Men jag tror att jag kommer att vara kvar i branschen på något sätt.

Lite coolare

Några skrivbordsplatser bort sitter svenska e-sportproffset Jon "Orange" Westberg, 24. Han försörjer sig på att tävla i spelet Hearthstone för det svenska laget Alliance, men streamar när han hinner.

– Jag ska till Kina i mitten av januari och tävla om 370 000 dollar delat på 24 personer. Det ska bli kul, säger han till TT.

Även Orange lyfter gemenskapen som en viktig del av e-sporten och att streama.

– Kolla bara här på Dreamhack. Jag tror att inte ens hälften är här för spelens skull, utan för att träffa vänner och bekanta, säger han.

E-sport har länge avfärdats av sportjournalister och många andra. Sedan en tid lobbar e-sportarna för att få bli upptagna i Riksidrottsförbundet. E-sport är egentligen som traditionell tv-sport, där massor av människor ser på när andra spelar fotboll.

– Fast det här är lite coolare. Och bättre, säger Orange med ett leende.

Daniel Alsén/TT
E-sportproffset Jon "Orange" Westberg ska snart slåss om 370 000 dollar i Kina.
Daniel Alsén/TT
Streamare tv-sänder direkt på nätet under Dreamhack Winter 2016 på Elmia i Jönköping.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset