Coop slopar engångsgrillar och letar nu efter ett miljövänligare och mer brandsäkert alternativ.
Coop slopar engångsgrillar och letar nu efter ett miljövänligare och mer brandsäkert alternativ.

Efter förra sommarens extremtorka och många skogsbränder har engångsgrillar varit ett hett diskussionsämne. Nu går matjätten Coop i Icas fotspår och väljer att sluta sälja dem. "Ett välkommet ställningstagande", säger brandinspektören Leif Malmström.

Förra veckan drog ett mäktigt högtryck in över Sverige som gav efterlängtad sol och värme till alla långlediga. Men med sol och värme ökar också risken för gräs- och skogsbränder. Flera bränder har brutit ut i stora delar av södra Sverige under påskhelgen, rapporterar SVT Nyheter.

LÄS MER: Brandinspektörens larm efter torkan: Engångsgrillar kan starta bränder i påsk

Coop tar efter Ica

Ica var i fjol först ut att permanent ta bort engångsgrillar ur sortimentet. Nu väljer också Coop att göra detsamma.

– Vi tycker inte att produkten är tillräckligt bra helt enkelt. När vi sålt de som finns hos oss i butik nu kommer vi inte att köpa fler, säger Coops presschef Tobias Rydergren till Expressen.

Samtidigt har de andra tre matjättarna Lidl, Hemköp och Willys ingått en en överenskommelse som förbjuder försäljning av engångsgrillar – men bara då det råder eldningsförbud.

Både Ica och Coop letar efter något mer miljövänligt och mindre brandfarligt som kan ersätta engångsgrillarna. Hittar man ingen ersättare får dock kunder vara utan grillar under en period, enligt butikerna.

LÄS MER: Tio bränder som slukat en del av historien

”Jag är mer än nöjd över beslutet”

Leif Malmström är brandinspektör på Storstockholms brandförsvar, och när Metro pratade med honom förra veckan var han inte sen att rikta kritik mot engångsgrillar. När Metro når honom efter att ha tagit del av Coops beslut är han glad.

– Jag är mer än nöjd över beslutet att även Coop väljer att gå i bräschen och sluta med engångsgrillar. De är ett tydligt och välkommet exempel på att de stora drakarna valt att inte bidra till stora bränder, säger han.

Enligt Leif Malmström åkte Storstockholms brandförsvar på över 200 larm under påskhelgen, varav 30 av dessa var markbränder. Hur många av dessa som kan ha en engångsgrill som bov i dramat går dock inte att svara på.

– Rent statistiskt är det dock inte ovanligt att man hittar rester av engångsgrillar under släckningsarbetet.

LÄS MER: Människor flyr myggen – då ställer länsstyrelsen dit kor

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset