Francis Ford Coppola mötte pressen i samband med Stockholms filmfestival.
Francis Ford Coppola mötte pressen i samband med Stockholms filmfestival.

Filmens meste gudfader Francis Ford Coppola riktar numera sitt fokus mot familjen. Men han ser fortfarande filmen som sin stora kärlek.

Det var en ödmjuk Francis Ford Coppola som mötte pressen under Stockholms filmfestival på onsdagsförmiddagen. Den 77-årige filmlegendaren befinner sig i ett av snökaos drabbat Stockholm, där han ska motta filmfestivalens hederspris för sin filmgärning där klassiker som "Apocalypse", "Avlyssningen", "Rumble fish" och "Peggy Sue gifte sig" ingår.

Coppola, iklädd grå kostym med ett snitt som hämtad från garderoben på hans "Gudfadern"-trilogi, fick inte oväntat svara på frågor om det amerikanska presidentvalet och Donald Trumps seger. Där uttryckte han sig med försiktig optimism:

– Jag ger alla människor en chans. Om man ska säga något bra om Donald Trump är det att han är uppfinningsrik och resultatinriktad, säger Coppola, som en gång i tiden gick i samma militärskola som Trump.

Nya Hollywood

Coppola utgjorde en av nyckelgestalterna inom det så kallade amerikanska nya Hollywood på 70-talet tillsammans med regissörer som Martin Scorsese, Steven Spielberg och George Lucas. Numera träffas de inte så ofta, även om de pratar då och då. Undantaget är Lucas, som också bor i Kalifornien, och som Coppola refererar till som "en mycket talangfull, ung man" (Lucas är fem år yngre än Coppola).

– Jag hoppas fortfarande att George ska börja göra små experimentella filmer. Än så länge har han inte gjort det, men det skulle vara fantastiskt.

Kärlek till filmen

Numera ägnar Coppola främst sin tid åt vingården i Napa Valley. Att bli vinproducent var ett medvetet val av en filmskapare som för 15–20 år sedan insåg att filmindustrin utvecklades åt ett håll som inte gagnade den film han ville göra.

– Men jag är fortfarande mycket intresserad av filmen, den är min första kärlek, säger Coppola, som verkar hysa stora förhoppningar om filmediets framtid:

– Filmindustrin har förändrats helt och hållet de senaste 10-15 åren tack vare teknologin. Den kommer att ta riktningar som tidigare inte var tekniskt möjliga. Det finns massor av möjligheter för den att utvecklas.

Gillar Strindberg

Till den svenska filmen har han ingen närmare relation, men nämner "Sommarnattens leende" som favoritfilm av Ingmar Bergman. Däremot talar han insatt om August Strindberg, vars pjäser han kom i kontakt med som teaterstudent.

– Strindberg är er största litteräre gestalt, han var fadern till den moderna rörelsen inom litteraturen.

När han får frågan om vad han själv anser vara sin största bedrift svarar han tvärsäkert:

– Självklart mina barn. Jag har fantastiska barn och sex barnbarn.

Men arbetsmässigt, då?

– Arbetsmässigt? Francis Ford Coppola låter uppriktigt förvånad och verkar inte särskilt intresserad alls av att lyfta fram någon specifik film.

– Jag befinner mig vid en tidpunkt i livet när jag är mer intresserad av att förstå mig på mitt eget liv och hur jag kan skriva personligt om det.

Stockholms Filmfestival
"Apocalypse" är en av Coppolas filmer som har hyllats mest av kritikerna. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset