Cosmopolitans val att använda vita modeller för att representera vackra trender och mörkyhade modeller för trender som borde dö har väckt kritik.
Cosmopolitans val att använda vita modeller för att representera vackra trender och mörkyhade modeller för trender som borde dö har väckt kritik.

Tidningen Cosmopolitan har blivit kritiserade på sociala medier efter en artikel där vita modeller valdes för att representera ”vackra” skönhetstrender och mörkhyade modeller fick representera trender som skulle ”dö”.

Den kritiserade artikeln publicerades i tidningen Cosmopolitan redan i januari men har nu uppmärksammats på nytt och gett upphov till en kritikstorm mot tidningen i sociala medier, bland annat genom hashtaggen #boycottcosmo på Twitter. I artikeln listar Cosmopolitan 21 trender som ”behöver dö” under 2015 och ställer dem mot ”vackra trender” som kommer vara inne under 2015. Det som väckt kritik är att Cosmopolitan använt nästan uteslutande vita modeller för att representera de ”vackra” trenderna och att mörkhyade kvinnor bara förekom för att representera de trender som skulle ”dö”.  

En av de som reagerade var skådespelerskan Spencer Hastings som i en tweet beskrev artikeln som ”vidrig”, något som i skrivande stund retweetats över 14 000 gånger. Andra twitteranvändare har också anklagat Cosmopolitan för att sprida fördomen om att ljusare hud är vackrare och därför manat till en bojkott av tidningen.

– När de ger råd säger Cosmo, på ett inte så subtilt sätt att "ljusare är bättre", skrev en twitteranvändare.

För att svara på kritiken publicerade Cosmopolitan en förklaring från redaktören i anslutning till artikeln

– Den här artikeln fokuserar på skönhetstrender med bilder som representerar de trenderna. Vissa bilder har tagits ur sin kontext och vi ber om ursäkt om någon blivit kränkt, skriver redaktören bland annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset