Enligt Enrique har samhället blivit hårdare mot personer med funktionsnedsättning.
Enligt Enrique har samhället blivit hårdare mot personer med funktionsnedsättning.

Enrique trodde aldrig att det skulle bli något problem att köpa kakor. Men okunskap hos butikspersonalen i Malmö gjorde att han på grund av sin CP-skada upplevde att han misstänktes vara en drogpåverkad tjuv. ”Jag kände mig illa behandlad och kränkt” säger han till Metro.

Efter det otrevliga bemötandet i butiken anser Enrique Fiedler Casoni från Malmö att samhällets kunskap om cerebral pares, CP, måste bli bättre, vilket han själv skrivit om i Sydsvenskan.

Enrique är 34 år och har en lindrig utvecklingsstörning samt en CP-skada som innebär ofrivilliga rörelser. Under stress förvärras symtomen. Att köpa kakor brukar inte vara ett stressande moment men när han besökte en närbutik i Malmö togs han på grund av sina ryckiga rörelser som en drogpåverkad tjuv, enligt Enrique.

– Jag kände mig illa behandlad och kränkt, det var fruktansvärt otrevligt, säger han till Metro.

► LÄS MER: Rebecca, 28, om sin cp-skada: Folk har skrikit att jag är ”ett cp”

När Enrique skulle betala för kakorna misstänkte kassörskan att han snattat och bad om att få kolla i hans väska. Enligt Enrique sa kassörskan det på ett så brutalt sätt att han blev stressad, tappade talförmågan och balansen.

– Jag blev sluddrig och sämre på att kontrollera min kropp men hon fortsatte som om ingenting hänt, säger han och fortsätter:

– Jag känner mig illa bemött av de som jobbar där och jag tycker inte att de ska döma mig som drogpåverkad.

Enriques mamma Marielina Casoni mejlade butiken efter att hon fått veta vad som hänt.

”I det här fallet såg man er son bete sig lite underligt vid kakhyllan men man uppfattade inte att han hade något handikapp. Förklaringen på det är att det tyvärr många gånger är drogpåverkade personer inne i butiken och många gånger är deras finmotorik också dålig.” skriver butikschefen som svar i det mejl där han ber om ursäkt.

– Det blev fel där. När jag träffade killen förstod jag själv att det var en dum jämförelse, säger butikschefen till Metro.

► LÄS MER: Jesper näthatas för sin cp-skada: ”Finns det inget stup du kan rulla ned för?”

Enligt butikschefen trodde personalen aldrig att han var drogpåverkad men en rad missförstånd ledde till att det blev fel i bemötandet med Enrique. Butiken bad efter mejlväxlingen även om ursäkt till Enrique personligen.

– Det är första gången det har hänt oss och vi jobbar för att det inte ska hända igen, säger han.

Enrique tror att det behövs mer kunskap om cerebral pares. Om det pratades mer om CP-skador och vad de innebär tror Enrique att förståelsen för honom och andra CP-skadade skulle bli större.

– Samhället har blivit mycket, mycket hårdare mot oss funktionsnedsatta, säger Enrique.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset