Mals svåra sjukdomstillstånd gör att han ofta drabbas av livshotande kräkningar. Vid flera tillfällen har han varit nära att kvävas till döds.
Mals svåra sjukdomstillstånd gör att han ofta drabbas av livshotande kräkningar. Vid flera tillfällen har han varit nära att kvävas till döds.

Svårt sjuka Mal Osmani, 4 år, skulle utvisas till Kosovo fast läkarna varnade för att han skulle dö i hemlandet. Nu har Migrationsverket ändrat beslutet: Mal får stanna. "Ända sedan han föddes har jag kämpat för honom. Nu kan jag ge honom ett liv", säger mamma Lindita Osmani.

Mal Osmani är rullstolsbunden och har en svår cp-skada, som gör att han varken kan äta eller andas ordentligt. Dessutom drabbas han ständigt av av livshotande kräkningar, och har varit nära att kvävas flera gånger.

För drygt tre år sedan lämnade hans föräldrar Pristina i Kosovo för att han inte kunde få den avancerade sjukvård han behövde.

– Läkarna i Pristina sa till mig: om du inte tar Mal härifrån kan han att dö. De kunde inte hjälpa honom, säger mamman Lindita Osmani.

►LÄS MER: Nadine, 8, är född i Sverige – nu ska hon utvisas

Trots att läkare i Sverige har intygat att sjukvården som han behöver för sin överlevnad saknas i Kosovo – avslog Migrationsverket familjens ansökan om uppehållstillstånd. 

Efter att familjen vid flera tillfällen överklagat beslutet kom Migrationsverkets nya besked i torsdags: Familjen får stanna i Sverige.

– Jag har gråtit och gråtit av lycka ända sedan de ringde. I hela Mals liv har jag kämpat för honom, nu kan vi hålla honom vid liv, säger mamma Lindita till Expressen. 

I mer än tre och ett halvt år har familjen kämpat för att sonen ska få tillgång till den vård han behöver. Den starka medicinska dokumentationen från hälsodepartementet och läkare i Kosovo gjorde till slut att Migrationsverket ändrade sig.

Nu hoppas familjens advokat Fredrik Ehrnford att fallet kan bli prejudicerande. 

– Jag hoppas att det här kan hjälpa andra sjuka barn som kommer från Kosovo men även andra länder. Det betyder oerhört mycket för familjen att deras son nu kan få fortsatt vård och rehabilitering, han är deras allt, säger han.

►LÄS MER: Mohammed, 11, önskade sig uppehållstillstånd i julklapp – nu ska han utvisas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Hälsa