Jonas Cramby svarar på era matfrågor – allt från socker i tomatsåsen till vegetariska alternativ till bacon.

Många, som signaturen Malin här bredvid, verkar oroa sig över vad som är rätt eller fel när man lagar mat, möjligtvis påverkade av matlagningssåpor där folk får regelrätta utskällningar om de har socker i rödvinssåsen och alla de beskäftiga matmoralister som numera har åsikter om nästan allt du stoppar i dig. Idealiskt skulle vi alla så klart alltid äta mat i säsong och från de bästa producenter, men eftersom det inte är riktigt realistiskt måste vi ibland göra vad vi kan för att kunna ställa fram en anständig tallrik mat till familjen. Även om det innebär att rädda upp en sur rödvinssås med lite socker.

Att ha socker i tomatsåsen – rätt eller fel? 

Malin

Svar: Jag skulle säga att det varken är rätt eller fel, eller möjligtvis båda. Man ska naturligtvis helst inte använda socker i mat alls, särskilt inte i en tomatsås som redan brukar vara ganska söt, men om man råkat få en burk sura jäkla tomater är det ingen skam att rädda upp dem med lite socker. Över huvud taget kan man säga att salt, socker och syra i form av vinäger eller citron är hemmakockens bästa vänner för att få till en schyst balans när råvarorna sviker. 

► LÄS MER: Här är höstens bästa långkok

Halloj! Jag älskar bacon-crisp, alltså hårt stekt bacon som jag strör över soppan eller pastan, men jag är ju också lite vegetarian. Har du tips på ett vegetariskt alternativ som är lika salt och göttigt?

/Fuskis

Svar: För det första gillar jag uttrycket ”lite vegetarian” – det borde fler bli. Äta mindre kött utan att bli tillåta sig att bli en jobbig fundamentalist. Så jag tycker gott du kan fortsätta vara lite inkonsekvent, det är uppfriskande i vår polariserade samtid. Vill du ändå hålla igen på ditt bacon så är de bra nyheterna att de flesta syntetiska baconprodukter, från baconchips och fakon (fejkat bacon) till det där baconcrispet på burk som man hittar i amerikanska matbutiker, faktiskt brukar vara helt vegetariska. De dåliga nyheterna är att de antagligen är ungefär lika naturliga som Donald Trumps hudfärg. Så vill du inte utveckla gälar med tiden kanske du måste göra eget vegetariskt bacon, det finns en massa recept på nätet. 

Vad är viktigast att tänka på när man ska pochera ägg?

Med vänlig hälsning, Julie

Svar: Att ta det lugnt. Det är så klart också bra att använda riktigt färska ägg, de håller ihop bättre under pochering, men viktigast är att inte flippa ur om de ändå löses upp i intet (tillsammans med dina brunchplaner).

►LÄS MER: Tre snabba laxrätter

Hej! Jag älskar att laga mat på fläskkarré men har fastnat i att göra saker som Pulled pork och Carnita vilket kräver sin tid. Har du några bra tips på vad jag ska göra på karrén som inte är så himla tidskrävande? 

Hälsningar Benny

Svar: Skiva och stek eller grilla! Fläskkarrén med sitt insprängda fett är ju fläskotlettens mulligare kusin, nästan som en slags fläskwagyu, och blir underbart knaprig och god om man grillar hårt. Oerhört mycket godare och billigare än den populära fläskfilén, som jag inte fattar vitsen med över huvud taget.

God afternoon, mister Cranberry! Jag funderar på det här med lasagne. Nu för tiden kallar man allt med lite ugnstillagade pastaplattor för lasagne, oavsett vilka andra sinnessjuka ingredienser man än slänger i maträtten. Inte fan är det en lasagne om man visserligen har pasta, men annars bara slänger i zucchini, lite tapenade och ruccola. Så vad säger du Jonas, vad krävs egentligen för att man ska kunna kalla det för en lasagne? 

/ Zeke

Svar: Lasagne är faktiskt en av de mest ursprungliga pastaformerna och rätten finns med i en av de äldsta bevarade kokböckerna från medeltiden, Liber de Coquina, och var då ganska lika den vi äter idag: pastaplattor, bechamel, ragu, parmesan. Dock finns det ju en massa varianter även i Italien, så att säga vad som är en ”äkta” lasagne är svårt. Dock förstår jag vad du menar, lasagne har för många blivit ett enkelt sätt att rädda trista råvaror med smält ost och personligen är det en rätt jag nästan aldrig beställer, då de på mindre nogräknade lunchrestauranger nästan alltid värms upp i mikro vilket ger dem ett lavahett yttre och kylskåpskallt inre. Vilket också råkar vara hur mina exflickvänner brukar beskriva mig. Zing!

Alla snackar hela tiden om Umami. Men vad är det egentligen?

Maria

Svar: Kort sagt är umami den femte grundsmaken tillsammans med salt, sött, syrligt och beskt. Det är dock den grundsmak som tillkom sist och på grund av dess flyktiga karaktär kanske den som är svårast att identifiera. Den beskrivs ofta som smaken av protein men finns även i grejer som alger, tomat, svamp och soya och den är grym på att lyfta fram andra smaker. Tänk aromatkrydda, vilket är en kemisk framställd slags umami, så kanske det blir tydligare. Det som krånglar till det ytterligare är att man ibland också använder ordet umami för att beskriva en allmän känsla av välbefinnande. Att komma hem trött från jobbet, sätta sig ner och öppna en öl, ta den första klunken och utbrista ett långt ”aaaaahhh” kan också vara umami, som de säger i dokumentären ”Jiro Dreams of sushi”. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset