Det nya heta bakverket på allas läppar har blivit supertrendigt på rekordkort tid. Det är en blandning mellan croissant och donut och kallas för cronut.

I New York står folk i kö i två timmar för att få köpa en cronut. Det är en hybrid mellan en croissant och en donut (munk på svenska) som skapats av kocken Dominique Ansel och lanserades i maj tidigare i år. Därefter har ryktet och popularitet gått som en löpeld genom världens bakugnar. 

Ansel har tagit patent på sitt bakverk men imitatörer har poppat upp i Los Angeles, Tokyo och Sydney. Magnus Johansson, stjärnkonditor och bagarmästare, tror att det kommer att bli en hit även i Sverige.

– Ja, det tror jag. Det är ju en mardröm för den som vill äta kalorisnålt, men den är väldigt god, säger Magnus Johansson.

En cronuts största förtjänst är färskheten. Det är inte rekommenderat att ställa in den i kylskåpet eftersom fukten gör degen svampig. Magnus Johansson tror att det kan vara anledningen till att många är beredda att köa för att få sätta tänderna i en cronut.

– Bakverk som är industribakade kan ha legat i en påse i två dagar och då tappar den sin finess. Det blir en helt annan upplevelse att få äta en bakelse som kommer direkt från ugnen, och då kan det vara värt att köa för, säger Magnus Johansson.

Scanpix
Bryan Yong och and Kaycie Luong, slafsar i sig cronuts.
Scanpix
Domonique Ansel-bageriet i New York är favoritstället för kändisar och trendisar att gå och få sin cronut-fix.
Scanpix
Dominique Ansel fyller bakverket med vaniljkräm.
Scanpix
Och glaserar den.
Scanpix
Scanpix
Ansel-bageriet i New York är favoritstället för kändisar och trendisar att gå och få sin cronut-fix.
Scanpix
Smördegen till cronutsen är ett tidskrävande hantverk i sig.
Scanpix
Kunder köar till Dominique Ansels babergi.
Scanpix
Ansel var nyligen gäst hos Jimmy Fallon, där han visade hur man gör hans patenterade bakverk.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset