Kanadas Brad Marchand firar sitt mål mot Ryssland med lagkompisarna.
Kanadas Brad Marchand firar sitt mål mot Ryssland med lagkompisarna.

Världens bästa hockeyspelare lyfte Kanada till final i World Cup.Sidney Crosby gjorde ett mål och spelade fram till två när Kanada vann tungviktsmötet i semifinalen mot Ryssland med 5–3. Efteråt hyllas han av lagkamraterna:– Han kan förändra en match när han vill, det är därför han är den bäste, säger backen Shea Weber.

Kanada ställs i finalen, som spelas i bäst av tre matcher, mot antingen Sverige eller Europalaget som spelar sin semifinal senare på söndagen.

Dit kommer hemmafavoriten med en superstjärna i toppform.

Med sina tre poäng i semifinalen mot Ryssland klev han upp i ledning i poängligan med sju poäng – tre mål och fyra assist.

Crosby gav Kanada ledningen med 1–0 efter 7.40 av första perioden sedan han snott pucken av ryske backen Dmitrij Kulikov, fintat bort målvakten Sergej Bobrovskij och lagt in ledningsmålet med en backhand.

Speciell spelare

Trots stor kanadensisk dominans vände ryssarna. Nikita Kutjerov sköt 1–1 på Rysslands första skott på mål i andra perioden, efter 8.27, och knappt åtta minuter senare lyfte Jevgenij Kuznetsov in 2–1.

Då klev Crosby fram på nytt, bara 1.12 senare. Med en magisk framspelning gav han Brad Marchand öppet mål och det favorittyngda hemmalaget hade kvitterat.

I inledningen av tredje perioden spelade han fram Marchand på nytt som fick perfekt skottläge och pricksköt 3–2 alldeles intill Bobrovskijs bortre stolpe.

– Det är hans beslutsamhet och att han alltid presterar i de största matcherna som gör honom till en så bra spelare. På den här nivån, med så många ledare i laget, är det han som tar kontrollen. Det visar vilken speciell spelare han är, säger Marchand, vars Kanada sedan enkelt drog ifrån.

En fördel

Crosby ledde i juni Pittsburgh till Stanley Cup-titeln och utsågs till slutspelets bäste spelare. Trots en kort sommarvila har han hittat toppformen direkt.

– Att spela länge förra säsongen och i samma typ av matcher som det är nu har varit en fördel för mig. Det var en kort sommar, men jag försökte bara vila och göra mig redo för det här, säger Crosby som har två Stanley Cup-segrar och ledde Kanada till OS-guld både 2010 och 2014.

Förhandsfavoriten är nu bara en finalserie från att vinna World Cup/Canada Cup för sjätte gången av åtta möjliga. Kanada har vunnit samtliga sina fyra matcher, men tränaren Mike Babcock är luttrad och inser att det är först nu det börjar på riktigt:

– Nu har vi chansen att tävla om titeln vi kom hit för. Det gäller att vi blir bättre och hittar vägar på slutet för vi kommer att ställas mot ett riktigt bra lag från den andra semifinalen. Låt oss inte segla i väg över den här segern, för det är vad som händer från och med nu som vi kommer att bli bedömda för, säger han.

Nathan Denette/The Canadian Pres/AP/TT
Kanadas Sidney Crosby utförde storverk på isen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset